ÇOCUKLAR TEHLİKEDE: İMPETİGO

Birçok ebeveyn, çocuklarının bir takım hastalıklarıyla bazı dönemlerde karşı karşıya kalmıştır. Bunların en bilinenleri mikrop kapma, enfeksiyon, bademcik iltihabı gibi en çok ismi duyulan hastalıklardır. Çocukların bu hastalıklara küçük yaşlarda yakalanması ise anne ve babalar için endişe vericidir.

Günümüzde çocuklar, her ne kadar sokaklarda oyun oynamaktan vazgeçmiş olsalar da, okulda ve diğer oyun alanlarından dolayı bakteriler onlardan vazgeçmemiştir. Bu bakterilerden dolayı, özellikle okul dönemlerinde, çocukların el ve yüz kısmında kızarıklıklar, sarı ya da bal rengine kaçan renkte iltihaplı dokular görülebilir.

Çoğunlukla da çocuklardan birbirlerine bulaşır. Bu şekilde tezahür eden yaraların olması, çocuklarda ‘impetigo’ hastalığının belirtisi olabilir. Bazen yetişkinlerde de bu hastalık görülebilir. Peki, impetigo nedir, tedavisi nasıl yapılır?

İmpetigo, genellikle el ve yüzde gelişen, önce çatlak şeklinde görülen ardından kısa bir süre içerisinde kabuk halini alan, A grubu Beta hemolitik streptokok bakterisinin cildin yüzeyinde oluşturduğu cilt enfeksiyonudur ve iltihap dokusudur.

Bu iltihaplanmalara el ile müdahale edildiği zaman bakterilerin artmasına sebep olmakla birlikte, cilt üzerinde hazır bir şekilde bekleyebilen stafilokok bakterilerinin de bu iltihaplanmalara idhaliyle yaralar daha fazla şiddetlenebilmektedir. Bununla birlikte özellikle, tatlı bir kaşıntı ile çocukların bu yaralara dokunması, çocuğun elinin değdiği yerlerde de bu hastalığın artmasına sebep olmaktadır.

Çünkü impetigo oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık döneminde, çocuğun yaşadığı çevrenin ve ev ortamının hijyenik olmasına kesinlikle çok dikkat edilmelidir. Her ne kadar çok dikkat edilse bile bazen okul ortamından kaynaklı bu hastalık görülebilir.

[irp]

Bundan dolayı ‘okul yarası’ olarak da adlandırılır. Diğer bazı çevresel faktörler, böcek ısırması, bünye zayıflığı gibi etkenlerde bu hastalığın oluşmasına sebep olabilmektedir.

İmpetigo hastalığı belirlenirken bazen uçuk ile karıştırılmaktadır. Peki, impetigo hastalığı nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir, bunun için ne tür tetkikler yapılır? İmpetigo, genellikle 2-5 yaş grubu çocuklarda; kol, bacak, yüz gibi muhtelif yerlerde sarımsı veya kabuğu kırmızı renkli yara şeklindedir.

Ortalama 5 gün içinde tam olarak kabuklaşır. Tanısı, uzman doktorlar, laboratuar testleri veya fizik muayene ile konulmaktadır. Bu tanıyı ebeveynlerin ya da diğer yetişkinlerin koyması, mümkün değildir. Bunun için hastaneye başvurulmalıdır. Aksi takdirde, doğru tedavi yapılmadığı için, bu cilt enfeksiyonu giderek yayılabilecektir.

Hastalığın tanısı koyulduktan sonra, 3 çeşit tedavi yöntemi uygulanmaktadır:

1) Oral tedavi: Bu tedavi yöntemi henüz hastalığın ilerlememiş olmasıyla, hafif vakalarda uygulanır.
2) Ayakta IM tedavisi: Hatalığın boyutu orta şiddete vardıysa bu yöntem uygulanır.
3) Hastanın yatırılması ve IV antibiyoterapi ile tedavi: Solunumun tıkanmasına varacak düzeyde ağır vakalarda uygulanır.

Tedavi yöntemleriyle büyük oranda başarı elde edilmekte, yaralar söndürülebilmektedir. Yaralar genellikle iz bırakmamaktadır. Fakat impetigonun tekrarlama ihtimali vardır. Hem hastalığın tekrarlanmasına hem de hastalığın hiç gelmemesine karşı koruyucu olarak neler yapılmalıdır?

1) Çocuk ve yetişkinler hijyen kurallarına uymalı
2) İyi, yeteri kadar ve dengeli beslenmeli
3) Çevresel ve bireysel temizliğe dikkat edilmeli
4) Sigara, alkol ve dumanlı ortamlardan uzak durulmalı
5) Gerekirse belli periyotlarla doktora kontrole götürülmelidir.

Siz siz olun, en ufak hastalık belirtilerinde doktorunuza başvurun, şimdiden geçmiş olsun.

Ergenlik çağında karşılaşılan güçlükler

Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.

Sağlık Kanalı

Give a Comment