Bel fıtığı ameliyatı hakkında bilgiler

Omurgalar arasında bulunan kıkırdağın aşırı derece zorlanması sebebi ile yerinden kayıp omurilik kanalı içerine girmesi ve bacaklara gelen sinirler ile omuriliğe baskı yapması neticesinde bel fıtığı meydana gelmektedir. Bel fıtığı hangi omurga kemiklerinin arasında meydana gelirse o bölgeni adı ile anılmaktadır.

Bel fıtığını başlangıç aşamasında ve ilerlemiş safhada bel fıtığı olarak iki farklı gruba ayırarak değerlendirmek gerekmektedir. Çünkü her safhada uygulanacak olan tedavi süreci farklıdır.

Bel Fıtığının Belirtileri

Bel fıtığı vücudun hangi tarafında ise o tarafın bacağında kalçadan başlayarak topuğa kadar devam eden bir ağrı meydana gelmektedir. Siyatik sinir baskı gördüğü için bacak arkasında siyatik sinir boyunca devam eden ip şeklinde bir ağrı olur ve bu sebeple hastalar bacaklarının arka kısımlarından bir iple çekiliyormuş gibi hissettiklerini söyler. Ikınma ve öksürme gibi durumlarda ağrının şiddeti artar. Her bel fıtığında bel ağrısı olacak diye bir şey yoktur. Asıl belirtiler bacakta başlayan ağrılardır. Bacak ağrıları genel olarak tek bacakta görülse de fıtığın iri olması ve orta hattan direkt omuriliğe baskı yapması neticesinde her iki bacakta da ağrı hissedilebilmektedir. Bazı hastalarda ise ayak topuğu üzerine basma ya da parmakların ucunda yürüme güç kaybı sebebiyle mümkün olmaz ya da oldukça azalır. Bu belirti bel fıtığının ilerlemiş olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca bazı hastalarda ise idrar yapmada felçle karşılaşılabilir. Bu durumlarda hastalardan idrar sonda ile boşaltılmaktadır.

[irp]

Bel Fıtığının Muayene Bulguları

İlk olarak hasta muayene masasına sırt üstü olacak şekilde yatırılır. Ağrı duyduğu ayağı dizi bükmemeye dikkat ederek yukarı kaldırılır. Bu muayeneye Bacak kaldırma testi ya da lasek testi denmektedir. Bacak yukarı doğru kaldırıldığında hasta bacağında ve kalçasında oldukça şiddetli bir ağrı duyar.

Hastanın topuk ve diz refleksleri kontrol edilir. Doktor refleks çekici olarak adlandırılan atlet ile hastanın topuk ve diz bölgelerine vurarak söz konusu bölgelere gelen sinirlerin sağlam olup olmadığını kontrol eder. Eğer bel fıtığı sinire baskı yapıyorsa topuk ve dizdeki reflekslerde azalma ya da kaybolma görülebilmektedir.

Hastadan topuklarının ve ayak parmaklarının üzerinde yürümesi istenir. Bel fıtığı olan kimse topuğunun ya da parmaklarının üzerinde kalkamaz. Yani söz konusu bölgelere gelen sinirlerin baskılanıyor olması sebebi ile ayak bileğinde güç kaybı meydana gelmiştir. Tedavi edilmemesi hainde ayak bileğinde felce sebep olabilir. Fakat bu olay tüm bel fıtığı vakasında görülür diye kesin bir kaide yoktur.

Hastanın ağrı hissettiği bacağının parmaklarında ve ayak üzerinde his kusuru yani uyuşukluk bulunur.
Bu dört bulgulardan en az ikisini taşıyan hastaya bel fıtığı teşhisi konulabilmektedir.

[irp]

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığı ilk aşamadayken hastaya belini sıcak tutması önerilir.Ağır taşımak, yana ve öne eğilme ayrıca belin bükülmesi ve yukarıya uzanma yasaklanır. İstirahat ve kas gevşetici ilaçlar ile hasta sağlığına kavuşturulur.
Ancak ileri safhada tüm bunlara ek olarak uzman denetiminde fizik tedavi önerilir. Fizik tedaviye rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa ameliyat gerekebilir.

Bel Fıtığı Ameliyatı

Hastanın şikayetlerinin azalmaması ve hatta artmasının yanı sıra MR filmlerinde diskten bir parça koptuğu görülürse cerrahi müdahale gerekir. Ameliyat ile omurilikten çıkmış olan sinirlere olan mekanik bası giderilir. Cerrahi müdahale yapılmadığı durumlarda sinire bası devam eder ve bu zamanla idrar tutamama, seksüel güç kaybı ve ayaklarda takatsizlik gibi sorunlara neden olur. Halk arasında bel fıtığı ameliyatının ardından sakat kalınacağına, uzun süre yatağa bağımlı olunacağına ve tekrar edeceğine dair pek çok korku olsa da mikro cerrahi yardımı ile artık tüm korkular oldukça uzak tutulmaktadır.

Give a Comment