Mide ağrısı için ilaç

Mide ağrısı hemen hiçbirimizin yabancı olmadığı oldukça sık yaşanan sorunlardan biridir. Mide ağrıları kısa ancak soluğunuzu kesecek kadar şiddetli veya dinmeyen ama hafif sabit bir ağrı olarak görülebilmektedir. Ağrılar vücudun bir bölgesinde anormal bir durumun olduğunun habercisi niteliğindedir ancak mide ağrıları konusunda kimi zaman ağrının sebebi çok net ortadadır. Yemiş olduğumuz bir yemek gaz yapabilir ya da dokunabilir. Ancak kimi zaman mide ağrısının sebebi ile ilgili hiçbir fikrimizin olmadığı zamanlarda olabilmektedir.

Mide Ağrılarının Sebepleri

• Hızlı ya da fazla yemek yemek; Yemeği çok hızlı yediğinizde ya da fazla kaçırdığınızda sindirim sisteminiz zorlanır ve bunun bir neticesi olarak da mide ağrıları ortaya çıkar. Bu nedenle daha yavaş yemeye dikkat etmek, porsiyonları küçültmek ve yemeğin ardından yürüyüşe çıkmak bu tarz ağrıları dindirebilmektedir.

• Enfeksiyon; Virüs ya da bakteri sindirim sistemine girdiğinde vücut otomatik olarak söz konusu yabancılardan kurtulabilmek adına harekete geçer. Genel olarak bu tepki kusma ya da ishal olarak ortaya çıkabilmektedir. Bakteriden kaynaklanan enfeksiyonlar gıda zehirlenmesi sebebi ile görülür ancak bakterilerin sebep olduğu farklı tıbbi durumlarda karın ağrısına sebep olabilmektedir. Boğaz ve idrar yolu enfeksiyonu ile zatürree gibi durumlarda karın ağrısı hissedilebilmektedir. Virüs sebebi ile yaşanan enfeksiyonlar ise mide gribi denilen başka çeşit bir enfeksiyona sebep olur. Mide ağrısı, kusma, bulantı gibi belirtiler yemeklerden sonra ortaya çıkabilmektedir. Virüsler de bakteriler de oldukça kolay bir şekilde insandan insana bulaşabilmektedir. Elleri sık sık yıkayarak, başkalarının çatal-kaşık ve bardağını kullanmayarak virüs ve bakterilerin bulaşmasını engellemek mümkündür.

[irp]

• Kabızlık; Beslenmelerinde yeteri kadar lif ya da sıvı olmayan kişilerde kabızlığa sık rastlanmaktadır. Kabızlık ise karın ve mide ağrısına neden olmaktadır.

Tahriş – İltihap; İç organlarda meydana gelen şişme ve tahriş gibi sebepler mide ağrısını tetikleyebilir. Ülser, apandisit, iltihaplı bağırsak sendromu ve irritabl bağırsak sendromu gibi tıbbi durumlar sebebi ile karın ve mide ağrısı şikâyetleri yaşanabilmektedir.

• Gıda İntoleransı; Yemeği fazla kaçırmak ya da hazımsızlık gibi haller mide şikâyetlerine sebep olabilmektedir ancak bu sorunlar dışında farklı gıdalara karşı sindirim sisteminde hassasiyet olabilir. Vücut bir takım yiyecekleri sindirme aşamasında zorlandığında buna gıda intoleransı denmektedir. Örnek ile anlatmak gerekirse gıda intoleransı olan kimseler süt ürünleri ve süt tükettiklerinde mide ağrısı yaşayabilirler. Fıstık alerjisi ve çölyak gibi birçok farklı gıda intoleransı çeşidi bulunmaktadır. Özellikle de ciddi seviyede bir gıda alerjisi bulunuyorsa geçici ağrıların dışında vücut daha da ciddi tepkiler verebilmektedir.

• Anatomik Sorunlar; Bazı rahatsızlıklar veya organlardaki kusurlar nedeni ile organlar işlevlerini tam olarak yerine getiremeyebilir ve bu ağrıya sebep olabilir. Bu hastalıkları örneklendirmek gerekirse Chron hastalığı bağırsak duvarında şişkinliğe neden olur ve bağırsak tıkanabilir.

• Stres; Stres olduğumuzda, depresyon ya da kaygı sebebi ile kötü bir dönem geçirdiğimiz zamanlarda bu duygular bir takım fiziksel belirtileri tetikleyebilmektedir. Mide ağrısı ya da baş ağrısı bu fiziksel belirtilere örnek olarak verilebilmektedir. Stres hormonları bağırsaklarda ve midede spazmlara sebep olabilmektedir.

• Fazla Kilo; Vücudun taşıdığı ağırlık miktarı arttıkça safra taşı sorunu ortaya çıkar. Bu taşlar karnın sağ bölgelerinde ciddi ağrılar yaratabilir ayrıca mide fazla kilolar sebebi ile baskıya uğradığı için reflü benzeri mide sorunları ortaya çıkabilir.

Tedavi Süreci ve İlaç Kullanımı

Mide ağrısı için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora başvurarak yardım almak, doktorun tanı koymasının ardından tavsiye edeceği tedavi şekline uymak ve verdiği ilaçları kullanmak gerekmektedir.

Give a Comment