İşitme Kaybı İle İlgili Sorular

İşitme Kaybı ile ilgili Doğru Bilinen Yanlışlar

İşitme kaybı bir çok kişide genel olarak rastlanabilen bir rahatsızlıktır. Kimi doğuştan kimi de sonradan hastalığa ya da darbeye bağlı olarak işitme kaybı surunu yaşanabilmektedir. Ancak işitme kaybı ile ilgili pek çok doğru sandığımız yanlışlar bulunmaktadır.

1. İşitme Kaybı Yalnızca Yaşlı İnsanlarda Görülür!!

yaşlılarda işitme kaybı

Yaşa bağlı işitme kaybı (presbycusis olarak da adlandırılır 65 yaşın üzerindeki 2 yetişkinin neredeyse 1’inde çeşitli derecelerde görülür. Bununla birlikte, işitme kaybı herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir. Ne yazık ki, “işitme kaybı sadece yaşlılarda görülür” damgası, insanlara yardım etmeye ve yaşamlarını iyileştirmeye engel olmaktadır.
Bazı meslekler askeri işler, madencilik, imalat, tarım, ulaşım, inşaat, marangozluk ve sıhhi tesisat gibi insanları işitme kaybı açısından daha yüksek risk altına sokuyor. Diğer işitme kaybı kalıtsaldır veya ilaçlardan, yaralanmalardan veya hastalıklardan yıllar önce bile olsa ortaya çıkabilir.

2. İşitme Cihazları İşitmeyi Eski Haline Getirir!

İşitme cihazı

İşitme cihazları, bir mikrofon aracılığıyla ses alır, ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürür ve bunları bir hoparlörden kulağa göndermeden önce sinyal güçlerini arttıran bir amplifikatöre gönderir. Bu işlem sayesinde bir işitme cihazı, kullanıcının düşük frekanslı ve yüksek frekanslı sesleri duyma yeteneğini önemli ölçüde geliştirerek başkalarını daha kolay iletişim kurmasını ve kavrayabilmesini kolaylaştırabilir ancak asla eskisi gibi duyamayız ama işitme cihazı ile daha iyi duyarız. Gerçek şu ki işitme cihazları, bir zamanlar yaptıklarından farklı olsa da, kullanıcıların daha iyi duymalarına yardımcı oluyor.

Cihaz duygusuna alışmanın yanı sıra beynin, yeni sesli ses dizisini nasıl yorumlayacağını ve filtreleyebileceğini tekrar öğrenmesi için zaman gerekir. Sonunda vücut ve beyin uyum sağlar ve işitme cihazı hayatın normal bir parçası haline gelir. Bununla birlikte, iyi ayarlanmış, düzgün şekilde ayarlanmış işitme cihazlarıyla bile, kullanıcı bazı durumlarda geri bildirim alabilir veya bazı durumlarda açık bir şekilde duymak için mücadele edebilir.

3. İşitme Kaybı Normal Doktor Tarafından Teşhis Edilir!!!

işitme kaybı

Birçok kişi işitme kaybına sahip olduklarına inanmıyor, çünkü aile hekimleri bunu belirtmiyor. Aslında, doktorların sadece yüzde 14’ü fiziksel bir işitme kaybı için rutin olarak gözlem yapıyor. Dahası, işitme engelli çoğu insan, doktor ofisi gibi sessiz bir ortamda oldukça iyi duyar, bu nedenle işitme kaybı genellikle fark edilmeden gider. Buna ek olarak, birinci basamak hekimleri, işitme kaybının niteliğini anlamak veya sinir bozucu sinyaller almak için eğitilmemişlerdir.

Bu nedenle işitme kaybı sorununda KBB uzmanına muayene olunması gerekmektedir. KBB uzmanı işitme testleri eşliğinde duyma kaybının seviyesini ve nedenini tespit edebilir. 50 yaşından sonra her yıl işitme testi yapılması gerekmektedir.

4. İşitme Kaybı Genel Sağlığımızı Etkilemez!!!

John Hopkins Üniversitesi’nden yapılan araştırmalar, işitme kaybını bunama ve depresyon gelişme riskiyle ilişkilendirir. Bununla birlikte, işitme kaybının düzeltilmesinin hafızayı ve ruh halini geliştireceğini de göstermiştir. Başka bir araştırma, işitme kaybının düşmeye ve diğer kazalara neden olabilecek dengeyi olumsuz bir şekilde etkileyebileceğini göstermiştir.

Özetleyecek olursak, İşitme kaybı her yaşta karşılaşılabilen bir sorun olmakla beraber yaşa bağlı işitme kaybı daha sık gözlemlenmektedir. İşitme kaybı tespiti için KBB uzmanına görünerek Odiyometri testi yapılması gereklidir. KBB uzmanı işitme cihazı önermesi durumunda işitme cihazı ile duyma seviyesi arttırılabilmektedir. İşitme kaybı sadece duyma yeteneğinizi etkilemez. Bir sürü zihinsel ve fiziksel sorunlara da neden olabilir.

Ulusal İşitme Tarama Programı

Sağlık Kanalı

Give a Comment