Bağırsak Sağlığı İçin Günlük Uygulayabileceğiniz Pratik Öneriler

Sağlıklı bağırsak sistemi aslında bütün vücudun sağlıklı tutulması anlamına gelir. Bağırsak sağlığı sadece sindirim ile ilgili değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar sağlıklı bir ‘’mikrobiyom’’un, (bağırsakta bulunan iyi ve kötü bakterilerin dengesinin sağlanması) vücutta kalp sağlığı, beyin sağlığı, bağışıklık sistemi ve çok daha fazlası üzerine etkili olduğunu gösteriyor.

Mikrobiyom kalp hastalığı, artrit ve kanser gibi belirli hastalıkların oluşumunu önleyebildiği gibi tedavisine de yardımcı olabilir. Özetle söylemek gerekirse, bağırsak sağlığı çok ama çok önemlidir. Bağırsak sağlığınızı düzenlemek için yapabileceklerinizden bazıları şunlardır:

  • Diyetinize dikkat etmek
  • Prebiyotik ve/veya probiyotik açısından zengin yiyecekler tüketmek
  • Lif açısından zengin besinleri tüketmek
  • Yüksek karbonhidrat ve/veya yüksek şekerli yiyecekleri sınırlandırmak
  • Yaşam alışkanlıklarınızı değiştirmek
  • Stres sebeplerinizi ortadan kaldırmak ve/veya stresinizi yönetmek, (eğer stres altında iseniz bu durum bağırsak sağlığınızı olumsuz olarak etkiler.)
  • Her gün düzenli olarak, yeteri kadar uyumak
  • Probiyotik ve/veya prebiyotik takviyeleri almak
  • Kendi sağlık öykünüze göre doktorunuza danışmak
Bağırsak Sağlığınız İçin Yapmamanız Gerekenler
Bağırsak Sağlığınız İçin Yapmamanız Gerekenler

Bilim İnsanlarına Göre Bağırsak Sağlığınız İçin Yapmamanız Gerekenler

Bağırsaklarınızda bulunan toplu haldeki bakterilere bağırsak ‘’mikrobiyota’’sı diyoruz. Bağırsak mikrobiyotasının genel sağlığınız üzerinde önemli etkileri vardır. Bağırsaklara yerleşen bazı yararlı bakteriler, tüketilen gıdalardan ve ilaçlardan alınan besinlerin doğru biçimde metabolize edilmesine yardımcı olabilir. Bahse konu iyi bakteriler, bağırsakları enfeksiyonlardan koruyabilir. K vitamini üretiminde rol alabilir.

Yapılan bazı bilimsel araştırmalar bağırsak ve beyin arasında birtakım bağlantıların olduğunu gösteriyor. Bu nedenle de bağırsak sağlığı anksiyete, depresyon ve zihinsel sağlığınız üzerinde etkili olabiliyor.

Yeni benimsenen tıbbi yaklaşımlara göre bağırsak ‘’mikrobiota’’sı ek bir organ sistemi olarak değerlendiriliyor. Bağırsak sağlığınıza dikkat ederken, yukarıda bahsettiğimiz gibi yapmanız gerekenler varken, aynı zamanda kesinlikle yapmamanız gerekenler de bulunuyor. Aşağıda yapmamanız gerekenlerden bahsediyoruz.

1. İşlenmiş Gıda Tüketmeyin

İşlenmiş gıdaların tüketilmesi bağırsak mikrobiyotanızı olumsuz etkiler. Bunun sonucunda bağırsakta yer alan bakterilerin dengeli dağılımı bozulur. Özellikle fast-food, hamburger, tatlılar, cheeseburger gibi ürünler yüksek oranda yağ ve düşük miktarda lif içerirler.

Bu tip bir beslenme sonucunda bağırsaktaki iyi bakterilerin gelişimi sekteye uğrayabilir. Buna bağlı olarak bağışıklık sisteminiz baskılanır ve bütirat gibi iltihaplarla savaşan, yararlı yağ asitlerinin üretimi kesintiye uğrayabilir.

Meyve, sebze ve tahıllar bakımından zengin yiyecekler tüketin. Bu amaçla diyetinizde bulundurmanız gereken başlıca yiyecekler şunlardır:

  • Mercimek
  • Fasulye
  • Lahana turşusu
  • Yoğurt

Bu yiyecekleri bolca tükettiğiniz takdirde, zihinsel ve fiziksel sağlığınıza ciddi anlamda destek olursunuz.

2. Çok Fazla Antibiyotik Kullanmayın

Çok fazla antibiyotik kullanmak, bağırsak sisteminizi kötü etkiler. Antibiyotiklerin bağırsakta çalışma prensibi, tıpkı işlenmiş gıdaların çalışma sistemi gibidir. Antibiyotikler hastalık etmeni bakterilerin öldürülmesi için tüketilir. Fakat antibiyotikler kötü bakterileri öldürürken, aynı zamanda sizin için iyi ve yararlı olan bakterileri de öldürürler. Üstelik antibiyotiklerin bağırsakta yarattığı bu olumsuz etki, 2 yıl kadar sürebilir.

Doktorunuzun önerdiğinden daha fazla ve farklı antibiyotik kullanmayın. Antibiyotik kullanmadan önce, kullanırken ve kullandıktan sonra prebiyotik ya da probiyotik takviyeleri almak, bağırsak floranızı destekler.

3. Uykusuz Kalmayın

Yetersiz uyku mental ve fiziksel sağlığınız üzerinde gösterdiği olumsuz ve zayıflatıcı etkiyi, bağırsak sağlığınız üzerinde de gösterir.2016 Yılında yapılan bir araştırmada yetersiz uykunun bağırsak sağlığını olumsuz etkilediği kesin olarak ispatlanmıştır. Özellikle 2 gün üst üste yetersiz uyumak, kilo alımı, obezite, tip 2 diyabet oluşumu destekleyen bakteri türlerinde artışa sebep olabilir.

Her gece düzenli olarak 6-8 saat uyumayı hedefleyin. Yüksek kalitede uyku, verimliliğinizi arttırır, sağlıklı beslenme alışkanlığınızı teşvik eder ve fiziksel performansınızı iyileştirir.

4. Alkol Ve Sigara Tüketiminizi Sınırlayın

Çok fazla alkol ve/veya sigara içilmesi, bağırsakta bulunan iyi bakterileri azaltır. Bunun sonucunda bağırsakta yer alan bakteriyel florada dengesizlik oluşur. Gerçekten bağırsak sağlığı sizin için önemli ise, alkol ve sigarayı olabildiğince azaltın.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bunun yanı sıra, 2021 Yılında Rejeneratif Tıp (Yenileyici Tıp) hakkında Beklentilerimiz Ne Olabilir? adlı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Give a Comment