Temiz görünen ve lekesiz dişler estetik ve göz alıcı bir gülüşün en önemli unsurudur. Dişlerdeki renklenmeler zaman içerisinde dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketilmesine, sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanılmasına, ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Dişlerdeki renklenme ileri boyutta olduğu zaman kişi dişlerinin görünümünden rahatsız olduğu için gülümsemekten kaçına bilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerde ortaya çıkan renk değişikliklerin ve lekelenmelerin giderilmesi için dişlerin düzenli fırçalanması her zaman yeterli gelmez. Bu tür durumlarda dişlerin daha beyaz bir görünüme sahip olması için en etkili yöntem diş beyazlatma tedavisidir.
Diş beyazlatma i̇stanbul başta olmak üzere pek çok şehrimizde en çok uygulanan estetik diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Dr. Sait Gezer diş beyazlatma tedavisindeki başarılarıyla bu alanda en çok tercih edilen isimlerin başında gelmektedir. Dişlerdeki renk değişimi dışsal ve içsel lekeler olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılır. Dışsal lekelenmeler dişin en dış kısmında yer alan mine tabakasının yüzeyini etkiler. Dışsal lekelenmelerin düzeltilmesi mümkündür. Çay, kahve, kırmızı şarap, sigara, vişne suyu gibi ürünlerin normalden fazla tüketilmesi dişlerdeki sararmaların en önemli nedenleri arasında sayılır.
Tütün ürünlerinin içerisinde nikotin ve katran vardır. Bu maddeler diş yüzeyinde sarı lekeler ve renklenmeler oluşmasına neden olabilir. Buna ek olarak diş minesi ne yapışma özelliğine sahip pigmentler açısından zengin olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi de dişlerdeki renklenmenin nedenleri arasında yer alır. Diğer yandan asidik yiyecek ve içecekler diş minesini aşındırır ve pigmentlerin diş minesi ne tutulmasını sağlar. Bu sayede dişlerde renklenmeye neden olur.
Dentin tabakası dişin kemiğe benzer yapıya sahip olan bir kısmıdır. Dentin tabakasında meydana gelen lekeler içsel lekeler olarak adlandırılır. Özellikle henüz diş gelişiminin tamamlanmadığı çocukluk döneminde kullanılan bazı antibiyotikler dişlerde sarı ve kahverengi tonlarında lekeler meydana gelmesine sebep olabilir. Bunların yanı sıra yetişkinlik döneminde kullanılan bazı tansiyon ilaçları, antipsikotikler, antihistaminikler, radyasyon ve kemoterapi tedavisi dişlerde içsel lekelenmeler ortaya çıkmasının nedenleri arasında sayılabilir.
Diş rengi üzerinde içsel ve dışsal lekeler kadar etkili olan diğer bir unsur genetik faktörlerdir. Ayrıca yaş ilerledikçe diş minesinin incelmesi dişlerde daha sarı bir görünüm ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu etkenler değerlendirildiğinde dişlerde lekelenmelerin ve renk değişikliklerinin oluşmasını önlemek için ağız ve diş bakımının her zaman yeterli olmadığı anlaşılabilir. Etkili sonuçlar alınması için yapılması gereken diş beyazlatma tedavisine başvurmaktır.

En İyi Diş Beyazlatma Yöntemi Hangisi?
Daha parlak ve beyaz bir gülümsemeye sahip olmak için uygulanabilecek en etkili ve en popüler yöntem diş beyazlatmadır. Diş beyazlatma ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma olmak üzere iki farklı yöntem ile uygulanabilir. Bunların dışında eczanelerde ve marketlerde satılan diş beyazlatma ürünleri kullanılarak da dişlerde beyazlatma etkisi yaratılabilir. Ancak bu yöntemler uygulanış şekli ve sağladıkları fayda açısından farklılık gösterirler. Ofis tipi diş beyazlatma daha kısa sürede daha etkili sonuçlar alınmasını sağlayan profesyonel diş beyazlatma yöntemidir. Ofis tipi diş beyazlatma hasta özelinde gereklilik görülmesi halinde ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile kombine edilebilir.
Hem ofis tipi diş beyazlatma hem de ev tipi diş beyazlatma yönteminde dişlerde beyazlatma etkisinin sağlanması için peroksit bazlı ağartma maddeleri kullanılır. Ancak her iki yöntemde kullanılan diş beyazlatma solüsyonlarının içerisindeki peroksit oranı birbirinden farklıdır. Bu farklılık aynı zamanda diş beyazlatma yöntemlerinden ofis tipi diş beyazlatmanın daha kısa sürede daha etkili sonuçlar vermesinin temel nedenidir. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde %3 ila %20 oranında hidrojen peroksit ya da karbamid i̇çeren diş beyazlatma solüsyonları kullanılır. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde kullanılan diş beyazlatma solüsyonlarında ise bu oran %15 ila %43 arasında değişiklik gösterir.
Ofis tipi diş beyazlatma günümüzde uygulanmakta olan en etkili diş beyazlatma yöntemidir ve diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanır. Ofiste bir diş beyazlatma tedavisine başlanmadan önce hasta detaylı bir diş muayenesinden geçirilir. Eğer varsa diş taşları temizlenir ve çürükler tedavi edilir. Bunun yanı sıra tedavi gerektiren başka diş ve diş eti problemleri varsa öncelikle bu sorunlar çözümlenir. Daha sonra diş beyazlatma solüsyonlarının herhangi bir hasar vermesini önlemek için diş etleri koruyucu bariyerler kullanılarak kaplanır. Daha sonra diş beyazlatma ajanları dişlere uygulanır. Diş beyazlatma ajanlari özel mavi bir ışık uygulanarak aktive edilir. Ofis tipi diş beyazlatma kısa sürede etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir yöntem olmakla birlikte her hasta özelinde hangi yöntemin uygulanacağı dış çekimini yaptığı muayene sonrasında belirlenir. Her hastanın dişlerinin mevcut rengi, dişlerdeki lekelenmenin nedeni, elde edilmek istenilen sonuç ve farklı etkenler kişi özelinde değişebildiği için her hasta için en iyi diş beyazlatma yöntemi farklı olacaktır. Ayrıca blog bölümünde paylaşılan, laminate veneer nedir içeriklerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.