Vücutta bulunan en büyük ve en karmaşık eklemlerden biri de dizdir. Gün içerisinde birçok harekete bağlı olarak diz çok sık kullanıldığı için incinme, yaralanma olasılığı da oldukça fazladır. Dizin yapısı karmaşık olduğu için birçok değişik sorun söz konusu olabilmektedir. Diz ağrısının şiddeti ve yeri ağrının sebebine göre değişiklik göstermektedir. Diz ağrısı ile birlikte görülebilen diğer belirtiler ise sertlik ve şişme, dokunulduğunda sıcaklık, kızarıklık, dizi tamamen düz hale getirememe, kilitlenme ve çıtırdama sesi olabilir. Çoğu önemsiz içerikte olan ağrılar kendi kendine bakım ile ilgili alınan önlemlere iyi cevap verebilmektedir. Diğer taraftan problemin ne olduğuna bağlı olarak dizin bir ameliyata da gereksinimi olabilmektedir.
Ağrılar bizleri vücudumuzda bazı şeylerin yolunda gitmediğine dair uyarmaktadır. Çoğu defa bu uyarının neden kaynaklı olduğunu biliriz. Örnekle anlatmak gerekirse çarpma ya da düşme gibi sebeplerden ötürü diz ağrısı yaşıyorsak ağrının sebebi bellidir. Nedeni bilinsin ya da bilinmesin günlük yaşamı aksatan ve dinmeyen diz ağrıları için mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir. Yazımızda diz ağrılarının en yaygın sebeplerini ve dizin yapısıyla orantılı olarak ağrının nasıl oluştuğunu bulabilirsiniz.
İçindekiler →
Yaralanmalar Nedeni İle Meydana Gelen Diz Ağrıları
Yaralanmalar dizdeki tendonları, bağları, diz eklemini çeviren ve bursa ismi verilen sıvıyla dolu olan kesecikleri, kıkırdak ya da kemikleri etkileyebilmektedir. Diz ağrısına sebep olan en sık diz yaralanmaları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
[irp]
Diz Kapağı İltihaplanması ( Patellar Tendinit )
Bir ya da daha çok tendonun iltihaplanmasıdır. Tendonlar kas ve kemikleri birbirine bağlayan, ipliksi ve kalın kordonlardır. Bisikletçiler, kayakçılar ve koşucularda üst bacağın önünde yer alan kasları kaval kemiğine bağlayan tendonda iltihaplanmaya daha sık rastlanılmaktadır. Söz konusu iltihaplanmanın en belirgin özelliklerinden biri de dizde ağrıdır.
Menisküs Yırtığı
Menisküs dokusu lastik gibi ve dayanıklı kıkırdaktan oluşmaktadır. Uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında şok emici vazifesi görmektedir. Dize ağırlık bindiğinde ani bir dönüş yapılması halinde yırtılabilmektedir. Genellikle futbolcular başta olmak üzere dize çok ağırlık verilen farklı spor dalları ile uğraşan kimselerde görülmektedir. Diğer taraftan dizine sert darbe alan ve dizini zorlayan herkesin başına gelebilmektedir. Şişlik, ağrı ve hareketin kısıtlanmasının yanı sıra dizde kilitlenme de görülebilmektedir.
Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları ( ACL )
Uyluk kemiği ile kaval kemiğini birbirine bağlayan bağlardan bir olan ön çapraz bağın yırtılması ile meydana gelmektedir. Kayak yapan ve basketbol oynayan kişilerde daha çok görülmesinin sebebi ani yön değiştirmelerde yırtığın daha sık yaşanmasıdır. Bir zıplamanın ardından ya da doğrudan dize darbe alındığında da ön çapraz bağ yaralanabilmektedir. Şişlik ve ağrı ilk belirtileridir.
Diz Bursiti
Bazı diz yaralanmaları ise dizdeki burslarda iltihaplanmaya sebep olabilmektedir. Eklem kemiğini saran bu kesecikler yardımı ile bağlar ve tendonlar eklemin üzerinden yumuşakça kaymaktadır. Diz bursitinin kızarıklık, ağrı, hareket kısıtlanması ve şişkinlik gibi belirtileri bulunmaktadır.
[irp]
Yaralanmaların Dışında Meydana Gelen Diz Ağrıları
Diz Kilitlenmesi
Diz hareketlerini kısıtlayacak kilitlemenin sebebi kıkırdak yırtılması olabilir. Yırtılan kıkırdaktan bir bölüm diz eklemine doğru kayarsa dizin düz olarak tutulmasında zorluk yaşanabilmektedir.
Eklem Kireçlenmesi ( Osteoartrit )
Kireçlenme seneler içerisinde eklemlerde meydana gele aşınma ve eklem kıkırdaklarında oluşan bozulma sebebi ile meydana gelmektedir. İltihapsız romatizmal bir hastalıktır. Kıkırdakta hasar oluşması nedeni ile ağrı ortaya çıkar. Yaralanmalar, kilo sorunları, ailede kireçlenme, kas zayıflığı ya da eklem hastalıkları gibi değişik sebepleri olabilir.
Ayrıca iltihaplı romatizmal ağrılar, osgood – schlatter hastalığı ve koşucu dizi olarak bilinen hastalıkta diz ağrısına neden olabilmektedir.
Stresin İnsanlar Üzerindeki Etkisi
Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.