Metabolizmayı hızlandıran gıdalar

Canlı vücudu daima bir döngü ve enerji akışı içindedir. Metabolizma en basit tanımıyla canlı vücudunda gerçekleşen tüm kimyasal olayların bütününü kapsayan bu döngüdür. Yediğimiz besinler kompleks halden monomer adı verilen en küçük bileşenine kadar parçalanır daha sonra bu monomerler solunum reaksiyonları ile enerji kaynağına yani ATP’ye dönüşür.

Enerji bir canlının kimyasal ve fiziksel bütün aktivitelerini yönetir. Asıl olarak yapılan fiziksel aktivitelerin dışında vücudumuzda gerçekleşen bazı olaylar vardır. Organların çalışması, solunum, sindirim gibi kontrolümüz altında olmayan bu olaylar sırasında harcanan enerji metabolizma hızını belirler. Peki, metabolizma hızını neler etkiler?

Metabolizma hızı birçok etmene bağlıdır ve canlı yaşamı boyunca sabit kalmaz. Genetik faktörler, yaş, cinsiyet, spor ve beslenme şekli bu etmenleri oluşturur. Metabolizmamız hızlı ise aldığımız besinler yakılarak hemen enerjiye dönüşebilir. Fakat yavaş bir metabolizma bunun tersine besinleri yakamaz ve kiloya dönüşür.

Özellikle günümüzde yağlı ve kontrolsüz beslenme bunu kötü yönde etkileyerek kalp krizi ve diyabet gibi birçok hastalığa önayak olmaktadır. Bu nedenle hızlı bir metabolizma canlının uzun ve sağlıklı yaşamı için çok önemlidir. Metabolizma hızı ise tüketilen gıdalar ve tüketilme biçimi ile doğru orantılıdır.

[irp]

Doğuştan yavaş bir metabolizmaya sahip olmak ya da yaşın ilerlemesiyle vücudun yadımlama (yıkım) olaylarını güçlükle yerine getirmesi ve kilo alımı beslenme şeklindeki düzenlemelerle giderilebilir ve metabolizma hızı yükselebilir. Metabolizmayı hızlandıran gıdalar kilo alımı ve daha birçok sorunun çözümü olacaktır.

Bunlardan en bilinen gıda şüphesiz acı biberdir. Acı biber içinde “capcaicin” sayesinde yakıcı özelliğe sahiptir. Acı biber vücuda alındıktan sonra metabolizmayı maksimum iki katına kadar çıkarabilir ve aynı zamanda tokluk hissi de verir. Bunun yanı sıra zencefil vücut sıcaklığını yükseltme işleviyle metabolizmayı %20 oranında hızlandırır.

Bu sürecin yapıtaşlarından biri tabi ki lifli ve protein içerikli beslenmedir. Lifli beslenme sindirim esnasında üretilen enerjiyi artırır. Ayrıca süt ve süt ürünlerinin tüketimi metabolizmayı %10 oranında hızlandırır. Bunların dışında kalp basıncını yükselten ve yapısındaki fenol adındaki bileşiklerle vücut sıcaklığını yükselten yeşil çay da bol miktarda tüketilmelidir.

Vücut sıcaklığını yükselten ve ayrıca kan şekerini de düzenleme özelliğine sahip olan gıdalardan biri de tarçındır. Tarçını toz veya kabuk şeklinde tüketerek hatta çayımıza katarak bu olanaktan faydalanabiliriz. Ayrıca çiğ sebze tüketimi ve greyfurt, armut, elma, ananas, karpuz gibi meyveleri tüketmek metabolizma hızında gözle görülür bir artış sağlayabilir.
Sonuç olarak yediğimiz besinlerle ve bunla beraber bol su tüketerek, egzersiz yaparak metabolizma hızımızı kendimiz yönetebiliriz. Bu daha sağlıklı ve mutlu bir yaşamı ve güzel görünümlü olmayı bize kısa yoldan sağlayacaktır.

Kilo alma sebepleri ve çözümleri

Detoks insanı ne kadar mutlu eder?

Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.

Sağlık Kanalı

Give a Comment