Retinol cilt bakımında tercih edilen bir A vitamini türevidir. Retinol, retinoik asit ve retnoids aynı ailenin üyeleri olsa da etkileri birbirinden farklıdır. Retinoller cildin iyileşme sürecini hızlandıran ve cildi güçlendiren içeriklerdir. Bu içeriklerden en yoğunu retinoik asittir. Retinoik asit cildin cilddi anlamda soyulmasına ve cildin yenilenmesine olanak sağlamaktadır. Fakat retinoik asit kişinin kendi isteği ile satın alabileceği bir içerik değildir. Retinoik asit akne ve leke tedavisinde kullanılan bir içeriktir. Oldukça yoğun ve sert bir içerik olduğundan ürünlerin içerik listesinde yer alamamaktadır.
Retinoik asitler uzman doktorlar tarafından yazılarak reçete ile satın alınabilmektedir. Asit denildiğinde kişinin aklına birçok ön yargı gelmesi günümüzde doğal olarak karşılanmaktadır. Özellikle retinoller ile ilgili oluşan ön yargılarda retinoik asit ile kulaktan dolma bilgilerin olmasının etkisi büyüktür. Bu üç A vitamini türevinin yoğunluk ve etkileri birbirinden tamamen farklıdır. Ürün içeriklerinde yer alan retinol ve retnoids’ler cildin aşırı reaksiyon göstereceği içerikler değildir. Ürünler içerisinde oldukça düşük miktarda bulunduklarından cildi gözle görülür bir şekilde soymaları beklenemez. Bu sebeple retinollerin içeriği, etkileri ve yoğunlukları ile ilgili bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Bilinçli kullanım ile retinoller cildin yenilenmesine olanak sağlamaktadır. Asit adı altında incelendiği için kullanım öncesi oluşan yargılar doğal olsa da aslında hiç de korkulacak bir içerik değildir.
İçindekiler →
Retinol Hangi Cilt Tipleri İçin Uygundur?
Retinol serumları cilt kusurlarının yok edilmesi amacıyla günlük bakım rutinine eklenmektedir. Retinol içerikli ürünlerden ziyade retinol serumları daha kısa sürede etki göstermektedir. Retinol serumları kullanırken dikkat edilmesi gerekilen önemli ayrıntılar mevcuttur. Kullanım şekli ve miktarı bu ayrıntıların başında gelmektedir. Retinol serumları temizlenmiş olan cilde uygulanmalıdır. Uygun bir temizleme jeli ile kirden arındırılan cilt yüzeyine bezelye tanesi kadar uygulanması tavsiye edilmektedir. Retinol içeriği sayesinde kolajen üretimini arttırmaktadır. Bu durum cildin daha genç ve sağlıklı görünmesine olanak sağladığından tercih edilmesin de önemli bir rol üstlenmektedir.
Retinol kullanmak isteyen kişilerin cilt tipi oldukça önemlidir. Hassas cilt tipinin kullanımına uygun olmayan retinoller özellikle yağlı cilt tipine sahip kişilere önerilmektedir. Akneli veya akneye meyilli cilt tipleri için ideal bir üründür. Akne oluşumunu engelleyerek cilt kusurlarını ortadan kaldırmaktadır. Hücre yenilenmesine olanak sağlayan içeriği sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktirmektedir. Yavaş salınımlı formülü sayesinde cildin reaksiyon verme seviyesi düşürülmüştür.
Retinol Nasıl Uygulanır?
Gece bakımında olması gereken retinoller gündüz kullanılmamalıdır. Gündüz kullanılması ve güneşe çıkılması durumunda cilt yüzeyinde lekelenmeler oluşabilmektedir. Cildin ürünü en iyi şekilde emebilmesi için dermaroller ile kullanılması tavsiye edilmektedir. Dermaroller iğne başlıklı silindir yapıya sahip bir cilt bakım aletidir. Bu alet cilt yüzeyinde gözle görülmeyen delikler açarak kullanılan serumun cildin alt tabakasına nüfuz etmesine olanak sağlamaktadır. Bu sayede kullanılan serumun etkileri çok daha kısa sürede görülebilmektedir.
Temizlenmiş ve nemden arındırılmış cilde uygulanması gereken retinol serumunun etkileri 4 hafta sonra görülmeye başlanmaktadır. Yani ürünü sürdükten hemen sonra etki beklemek yanlıştır. 4 haftalık düzenli kullanımdan sonra etkilerinin görülmesi mümkündür. 4 haftalık süre cilt yüzeyindeki değişiklik için yeterli değildir. Bunun için 3 ay ürünü her akşam kullanmak gerekmektedir. Kullanım şekli ve miktarı doğru olduğunda cilt yüzeyinde ciddi bir değişim görülmesi mümkündür.
Retinol Hangi Bölgelere Uygulanmalıdır?
Retinol içerikli serum veya kremler yaşlanma belirtilerinin en ciddi görüldüğü bölgelere uygulanmalıdır. Birçok kişi yalnızca yüzüne uygulamak gibi bir hataya düşmektedir. Retinol serumlarının yalnızca yüz bölgesine uygulanması yeterli değildir. Yaşlanma belirtilerinin net olarak görüldüğü boyun ve dekolte bölgesi retinolün uygulanması gereken bölgelerdendir. Serum formunda olan retinol boyun ve dekolte bölgesine az miktarda uygulanarak iyice dağıtılmalıdır. Bunun dışında vücutta çatlak olan bölgererede uygulanabilmektedir.
Retinol Serum Kullanımının Faydaları
Retinol kullanımının cilde birçok faydası bulunmaktadır. Cilt sorunlarının azaltılması ve cildin kusursuz bir görüntüye kavuşması için düzenli retiol kullanımı tavsiye edilmektedir. Retinol içerikli ürünlerden ziyade retinol serumları kullanmak çok daha hızlı sonuç alınmasına olanak sağlamaktadır.
Cilt yüzeyinde akne ve sivilce oluşumunun önüne geçer. Retinol serumu gece cilt bakım rutininde olmalıdır. Gündüz kullanıma uygun bir içeriğe sahip değildir. Gece uyku sırasında cilt yenilendiğinden cildin onarım hızını arttırmaktadır. Retinol ile birlikte başka serumların kullanılması da mümkündür. Bu serumları üst üstte uygulamak yerine bir gün aralıklar ile uygulanması tavsiye edilmektedir.
- Cildi nemlendirir.
- Cilt yüzeyinde ki kolajen oluşumunu arttırır.
- Hücre yenilenmesine olanak sağlar.
- Cildin sağlıkla parlamasına imkân sunar.
- Cildin olduğundan daha sağlıklı ve dinç görünmesine yardımcı olur.
- Cildin yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer? 10 Maddede Nasıl Daha Dinç Hissederiz? adlı yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.