Edirne’de başta Osmanlıdan kalanlar olmak üzere tarihi pek çok eser bulunmaktadır. Ayrıca pek çok güzel plajları bulunmaktadır.
İçindekiler →
Enez Rehberi
Enez’in bir yanını Yunanistan sınırları çevirirken, diğer yanında ege vardır. Enez’de deniz çok temizdir, Altınkum kumsalıda güzelliği ile bilinir. Enez’de bir çok kültürden gelen insanlar bir arada yaşamayı başarmışlardır, halk bu duruma alışarak bu günlere kadar gelmeyi başarmıştır. Bunlar, camiileri Osmanlı, kiliseleri Bizans ve surları Cenovalılar yapmıştır. Buranın tarihi 10 bin yıldan daha öteye gidiyor, kurulması Ainos adıyla İsadan önce 7.inci yüzyıla dayanıyor. Geçmişten bu günümüze gelen bu eserler üzeri armalarla süslü surları ayakta kalmış ortaçağ kalesi. Fatih camii’ye dönüştürülmüştür, Ayasofya kilisesi. Enez akarsu ve göller yöresi olarakta bilinir, onun için doğası da zengindir diyebiliriz. Meriç nehri buradan ege denizine dökülür. Başta Gala gölü olmak üzere, Kara, Peso ve Tuz gölleri vardır. Bu göllerde kuğuları yüzerken izleyebilirsiniz. Aynı zamanda filamingolar ile balıkçılarda bu göllerde barınırlar.
EDİRNE ZİYARET EDİLMESİ GEREKEN YERLER
Türk İslam Eserleri Müzesi: Selimiye Camii’nin avlusunda bulunan medresenin, 14 odası ve avlusundaki osmanlı dönemine ait eserleri görebilirsiniz.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Müze iki bölümden oluşmaktadır. Prehistorik döneminden Osmanlıya kadar pek çok sayıda eser bulunmaktadır.
Trakya Üniversitesi Sultan II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi: Müzede çok geniş bilgileri içeren bölümler var. Bunlar değişik dallarda sağlık hizmetleri ile hekimliğin gelişmesi ile ilgili bilgilerdir.
Dolmenler: Lalapaşa ilçesinde iö.2000′in sonları ile iö.1000 başlarına tarihlenen dolmenler (menhir taş mezar)bulunur.
Ainos Antik Kenti(Enez): Enez, Antik çağdaki en önemli limanlardan biriyken, şimdi kıyıdan 3.5 km içeride kalmıştır. Roma, doğu roma ile osmanlının hüküm sürdüğü dönemlerde önemli bir yerleşim alanı olmuştur.
Saray-ı Cedid (Yeni Saray): Fatih Sultan Mehmet tarafından tamamlanan ilk saray, Sultan I.Murat tarafından yaptırılmaya başlanmıştır. Bab-ı Hümayun, Babüssaade, Cihannüma Kasrı, Kum Kasrı, Arz Odası, Alay Meydanı bölümlerinden oluşmuştur.
Selimiye Camii:Selimiye camii, sultan II.Selim’in isteği üzerine Mimar Sinan tarafından, 1569-75 yılları arasında yapılmıştır. Mimar Sinan Selimiye camii’inden ”ustalık eserim”olarak söz etmiştir. Kentin merkezinde bulunan yapı, kesme taştan yapılmıştır. 2475 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.
Üç Şerefeli Camii: II.Murat tarafından, 1443-1447 yıları arasında yaptırılmıştır. Yenilik olsun diye enine dikdörtgen yaptırılmıştır.
II. Beyazid Camii ve Külliyesi: II.Beyazid camii ve külliyesi, Mimar Hayreddin tarafından, 1484-1488 yılları arasında yapılmıştır. Şehrin merkezine 2.kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Yıldırım Bayezid Camii: Yıldırım Bayezid camii, Edirne’dekien eski camidir. Yıldırım Bayezid tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. Şehir merkezine uzaklığı 3 kilometredir.
Sweti George Kilisesi: 1880 yılında inşa edilen kilise, Kıyık semtinde bulunmaktadır.
Rüstem Paşa Kervansarayı: Mimar Sinan’a, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı, Püstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Rüstem paşa kervansarayı kent merkezindedir.
Deveci Hanı: Osmanlı hanlarının erken örneklerinden biri olan bina, iki kattan ibarettir.
Taşhan: Sokullu Mehmet Paşa tarafından, Mimar Sinana yaptırılmıştır.
Sokullu Hamamı (Çifte Hamam): Mimar Sinan’a, Sokullu Mehmet Paşa, tarafından yaptırılmıştır
Çifte hamam planıyla yapılmıştır. 16. yüzyıl Türk sanatının en önemli eserlerinden biridir.
Bedesten: Sonradan onarılarak, çarşı olarak kullanılan bedesten, eski camii’ye vakıf olarak yapılmıştır. Sultan I.Mehmet Çelebi, tarafından 1417-1418 yılları arasında yaptırılmıştır.
Kıyı Turizmi: Yayla ile Enez’de, Gülçavuş, Sultanice, Karaincirli,Vakıf ve Enez plajları, Keşan’da Mecidiye, Erikli, Sazlıdere, Gökçetepe ve Danişment yaz mevsiminde çok hareketli olan yerlerdendir.
Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.