Kalça Avasküler Nekrozu Ameliyatsız Bir Şekilde Kök Hücre İle Tedavi Edilebiliyor!

Kalça Avasküler Nekrozu ya da halk arasındaki tabiri ile kalça kemiği çürümesi kalça kemiğini besleyen kılcal damarlardaki kan akışının azalması ya da tamamen kesilmesi sonucu kemiği besleyen yeterli kan akışı olmadığında, kemik dokusunun yavaş yavaş ölmesi, zayıflaması ve son safhada da çökmesi ile ortaya çıkabiliyor. Bu durum, kalça ekleminde ağrıya, hareket kısıtlılığına ve ileri durumlarda kalça kemiğinin gördüğü zararla çökmesi sonucu ciddi eklem hasarına, yürümede ve hareket etmekte zorluğa neden olabiliyor. Kalça kemiğindeki kan akışının yetersizliği ya da bozulması nedeniyle kemik dokusunda hasara yol açan ‘kalça avasküler nekrozu‘ hakkında Dr. Yüksel Büküşoğlu önemli bilgiler verdi.

“Avasküler Nekroz Ameliyatsız Tedavi Edilebiliyor”

Avasküler nekroz, en sık kalça ekleminde görülmesine rağmen, diz, omuz ve ayak bileği gibi büyük eklemlerde de görülebilir. Kalça kemiğinin travması, uzun süre kortizon ilaçları kullanımı, otoimmün hastalıklar, kılcal damar problemleri ve bazı kan hastalıkları nedeniyle oluşabilir. Başlangıçta hiçbir belirti olmayabilir. Ancak hastalığın ilerleyen aşamalarında eklemde ağrı, hareket kısıtlılığı ve eklem sertliği ortaya çıkar. Hastalığı ilerlemesi ile en son safhada da kalça ekleminin yapısının tamamen bozulması ile yürümede ve hareket etmekte zorluk görülebilir.

Avasküler nekroz tedavisi için ileri safhalarda cerrahi ameliyatlar gerekebilir.  Ancak, günümüzde kök hücre tedavisindeki gelişmelerle birlikte kalça kemiği çürümesi tedavisi için cerrahi operasyonlara gerek kalmadan kök hücre tedavisi yapılabilmektedir.

Kalça kemiği çürümesi tedavisi için uygulanan kök hücre tedavisi hastalığın ilerlemesini yavaşlatıp, durdurabilir. Avasküler Nekroz kök hücre tedavisi kemik dokusunun yeniden kanlanmasını, yeni kan damarlarının oluşumunu, kemik dokusunun onarılmasını, yenilenmesini teşvik etmek amacıyla kullanılan yeni bir tedavi yöntemidir. Kök hücre tedavisi genellikle ultrason veya skopi denilen radyoloji cihazı eşliğinde, görerek avasküler nekroz bulunan bölgeye doğrudan enjekte edilir. Avasküler nekroz ameliyatsız tedavi yöntemi ile cerrahi operasyonlara ya da eklem protezine ihtiyaç kalmadan tedavi mümkün olabilmektedir. Kök hücre tedavisi, hasarlı kemik dokusunun iyileşmesine ve ağrıların geçmesine yardımcı olduğundan, eklem işlevselliğinin artmasına ve hareket kabiliyetinin düzelmesine yol açar.