Strese Bağlı Şeker Hastalığı Nasıl Oluşur?

Şeker hastalığı, özellikle ülkemizde çok sık görülen hastalıklardan bir tanesidir. Stres de aynı şekilde çok sık görülen psikolojik rahatsızlıklardan bir tanesidir. Şeker seviyesinin çok hızlı yükselmesi ya da alçalması ise sinirsel şeker hastalığı olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda aniden meydana gelen değişiklikler, günlük hayatı olumsuz anlamda etkilemektedir.

Şeker hastalığının tabii ki birçok farklı türü var fakat bu türlerden en önemlisi strese bağlı oluşan şeker hastalığıdır. Strese bağlı şeker hastalığı, kişinin günün büyük bir zaman diliminde stres ya da baskı altında kalması ile birlikte kan değerlerinin hızlıca yükselmesi sonucu oluşur. Stresin yanı sıra bilindiği gibi kaygı da büyük bir sorundur ki genelde stres ve kaygı aynı anda belirir. Stres ile beraber gelen kaygı zamanında insülin pompalanmaya başlar. Bu durum da strese bağlı şeker hastalığını ortaya çıkmasına neden olur.

Strese Bağlı Şeker Hastalığı

Strese Bağlı Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Stres, genelde hayatın belli dönemlerinde baş gösterdiği için masum olarak görünebilir fakat uzun vadede getirdiği ciddi sonuçlar da olabilmektedir. Bunun en büyük örneği de strese bağlı şeker hastalığıdır. Strese bağlı şeker hastalığının en büyük belirtisi kontrol edilemeyen kilo kaybıdır. Kişi, kontrolsüz bir şekilde hızlıca kilo vermeye başlar.

Bir diğer önemli belirti ise aşırı sinirlilik durumudur. Kişi, gün içerisinde herhangi minik bir olaya bile aşırı derecede tepki verebilir. Aşırı sinirlilik durumu, özellikle en büyük belirtilerden birisi olarak bilinmektedir. Tepki verilmeye değmeyecek olaylara bile çok sinirlenen kişilerin büyük bir kısmı aslında strese bağlı şeker hastalığına sahiptir.

Strese bağlı şeker hastalığının bir diğer önemli belirtisi ise el ve ayaklarda meydana gelen titremelerdir. Bu titremeler, kişinin sadece stres altında olduğu zamanlarda değil, günün herhangi bir zamanında meydana gelir. Bu yüzden sadece titreme belirtisi ile strese bağlı şeker hastalığından şüphelenmek pek mümkün değildir.

Son olarak kişilerin cildinde gözle görülür şekilde bir kuruluk meydana gelmektedir. Bunun dışında kişiler, bulanık görmeye başlar ve herhangi bir işe odaklanmakta problem yaşar. Özellikle odaklanma problemi de yine strese bağlı şeker hastalığının en büyük belirtilerinden bir tanesidir. Odaklanmanın yanı sıra ise kişilerin büyük bir kısmı, halsizlikten ve kolay kırılmaktan şikayetçidir. Sık sık idrara çıkmakta yine kişilerin yakındığı şikayetlerden bir tanesidir. Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçını taşıdığınızı düşünüyorsanız yakın zamanda bir doktora başvurmanızda fayda var.

Strese Bağlı Şeker Hastalığının Tedavisi Var mıdır?

Hemen hemen her türlü şeker hastalığı türünün tedavisi olduğu gibi strese bağlı şeker hastalığının da farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Tabii stres sonucu oluşan şeker hastalığının tedavi süreci, tip 1 ve tip 2 diyabet hastalığı tedavilerine göre biraz daha zorlu geçmektedir. Örneğin; tip 1 diyabet hastalığının tedavisinde insülin dozu ön plana çıkarken tip 2 diyabet hastalığı tedavisinde ise genelde ameliyat tercih edilir ve ameliyattan sonra da ilaç ve diyetler devreye girer.

Strese bağlı oluşan şeker hastalığının tedavisinde ise her şeyden önce psikolojik desteğe başvurulur. Psikoterapi alanında başlayan tedavi sürecinde eğer ilerleme kaydedilemezse hastalar, farklı tedavi yöntemlerine yönelebilir fakat genelde hastaların büyük bir kısmı, terapi desteklerinden sonra yavaş yavaş iyileşmeye başlar. Terapilerin daha çok işe yaraması için ise hastalığın teşhisinin erken yapılması önemlidir. Tanısı geç konulan strese bağlı şeker hastalığında tedavi seçenekleri maalesef sınırlı olabilir. Bu gibi sebeplerle hemen hemen her hastalıkta olduğu gibi strese bağlı şeker hastalığında da erken teşhis çok önemlidir.

Terapi Dışında Tedavi Yöntemi Var mı?

Strese bağlı şeker hastalığında hastalara sadece tedavi yöntemi uygulanmaz. Tabii ki ilk yöntem olarak psikoterapi kullanılır fakat terapinin işe yaramadığı zamanlarda hastalar ilaç kullanmaya ya da daha ileri seviyede terapi seanslarına katılmaya başlamaktadır. İlaç ya da terapi dışında birçok hastaya dengeli bir beslenme ve diyet programı da verilmektedir. Kısacası farklı tedavi yöntemleri olan strese bağlı şeker hastalığında kişi, kendine en uygun yöntemi tercih etmelidir. Sinirsel şeker hastalığı zamanında tedavi edilemezse vücutta kalıcı hasarlara yol açabileceği için hastaların çabuk davranmasında fayda var.

Kaynakça:

https://www.drhasanerdem.com/sinirsel-seker-hastaligi-nedir-belirtileri-nelerdir/

Give a Comment