Jinekomasti Spor Yaparak Geçer mi?

Jinekomastiye sahip olan erkekler, bundan rahatsızlık duyduğu için çeşitli tedavi yöntemlerine başvurabilirler. Bunun için çeşitli çözümler ararlar. Bu çözümlerden biri de spordur. Jinekomastinin spor yaparak geçip geçmeyeceği merak konusudur.

Spor yapmak, maalesef jinekomastinin geçmesi için yeterli bir yöntem değildir. Fazla kilo veya yağlı bir vücut yapısı jinekomastiyi daha fazla belirginleştirir. Bu yağ oranının azalması göğüs büyüklüğünü bir miktar azaltır. Özellikle vücut kitle endeksi normalin üzerinde olan yani aşırı kilolu veya obez kategorisindeki jinekomasti sorunu olan erkeklerin spor yaparak normal kilolarına inmeleri jinekomasti görünümünde bir miktar düzelme sağlar ancak sorunu tamamen çözmez.

Normal kilolarındaki kişilerin ise yoğun egzersizlerle büyük meme sorununu çözmeye çalışmaları olumlu sonuç vermez. Dahası, göğüs kaslarını (pektoral kasları) çalıştırmaya yönelik yapılan sporlar sonucunda söz konusu kasların kitlesi ve hacmi artacağı için meme dokusunu daha da öne iterler ve jinekomasti görünümü daha belirgin hale gelir.

Jinekomasti Ameliyatsız Geçer mi?

 Jinekomasti belirtileri, genellikle ergenlik çağında kendini göstermektedir. Ergenlik döneminde görülen jinekomasti belirtilerine bağlı olarak hemen ameliyata başvurulmamalıdır. Bunun yerine ergenlik sürecini tamamlamak için birkaç yıl beklemek gerekir.  Ergenlik döneminde görülen jinekomasti belirtilerinin büyük bir kısmı ergenlik dönemi sonunda kendiliğinden gerilemektedir.

Jinekomasti ameliyatına başvurmadan önce buna sebep olan faktörler tespit edilmelidir. Jinekomasti bir ilaca, bir besine veya bir hastalığa bağlı olarak gelişmiş ise önce bu sorun ortadan kaldırılmalıdır. Bu sorunlar ortadan kaldırıldıktan sonra ise bir yıl bekleyerek jinekomastinin gerileyip gerilemediği gözlemlenmelidir.

Obeziteye bağlı fazla kiloların verilmesi de jinekomasti görüntüsünde bir miktar düzelme sağlayabilir. Ancak normal kilosunda olan ve herhangi bir nedene dayanmayan jinekomastili erişkin bireylerin birtakım ilaç, krem veya aletler kullanarak bu sorunlarından kurtulmaları mümkün değildir maalesef. Aksine, bu tür maddeler genel sağlık açısından zararlı da olabilmektedirler.

Halen jinekomastinin gerçek ve etkin tedavi yöntemi cerrahi tedavidir. Jinekomasti ameliyatı tek ve standart bir ameliyat değildir. Meme derisinin yapısı, meme dokusundaki yağ ve meme bezlerinin oranı gibi bazı faktörlere bağlı olarak liposuction, cerrahi eksizyon, fazla cildin çıkartılması gibi değişik cerrahi teknikler kullanılır. Ameliyat adayına hangi cerrahi tekniğin uygun olduğunun belirlenmesi ve söz konusu tekniğin usulüne uygun olarak ameliyathanede uygulanması deneyim gerektiren bir konudur ve sadece Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir.

Jinekomasti Düzelir mi

Kilo Verince Jinekomasti Düzelir mi?

 

Eğer kişinin kilosu normalden fazla ise, vücut kitle endeksi aşırı kilolu veya obez kategorisinde ise kilo verme jinekomasti görünümünde bir miktar düzelme sağlayabilir. Ancak, normal kilosundaki bir hastanın sınırları zorlayarak aşırı kilo vermesi doğru değildir. Kilo verme yöntemi bu kişilerde jinekomastiyi tedavi etmez çünkü jinekomasti görüntüsüne sadece fazla yağ hücreleri değil aynı zamanda meme bezlerindeki kitle artışı da eşlik eder. Fazla gelişmiş meme bezleri ise kilo verme ile düzeltilemez.

Jinekomasti Kendi Kendine Geçer mi?
Jinekomasti Kendi Kendine Geçer mi?

Jinekomasti Kendi Kendine Geçer mi?

Jinekomasti belirtilerinin görüldüğü zamana bağlı olarak jinekomasti kendi kendine geçebilir. Bazı erkek bebeklerde veya ergenlik dönemindeki bazı erkeklerde geçici jinekomasti meydana gelebilir. Geçici bir durum olduğu için kendi kendine geçebilir. Bunun dışında yetişkinlik çağında görülen jinekomastinin kendi kendine geçmesi mümkün değildir.

Jinekomasti Teşhisi Nasıl Konulur?

Göğüslerinin normalden büyük olduğunu düşünen kişiler öncelikle bir Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları uzmanına başvurmalıdırlar. Bu uzmanın muayenesi ve gerekli gördüğü kan testleri, hormon testleri ve ultrason gibi radyolojik incelemeler sonucunda hem jinekomasti olup olmadığı hem de jinekomastiye neden olabilecek, altta yatan bir patoloji olup olmadığı belirlenir.

Eğer jinekomasti tanısı konmuş ve bu görünümüne yol açan özel bir neden bulunamamış ise estetik cerrahi tedavi gündeme gelir.

Jinekomasti Nedenleri Nelerdir ?

Estetik cerrahi ile tedavi edilen jinekomasti olgularının %85’inde jinekomastiye yol açabilecek özel bir neden bulunamamıştır. Bu tür olgulara idiyopatik jinekomasti denir. Bu nedenle her jinekomasti problemi olan erkek erkeklik hormonlarının yetersizliği, kadınsı bir hormonal durumu olduğu gibi endişelere kapılmamalıdır. Diğer taraftan kadınlarda meme gelişiminden sorumlu olan östrojen hormonunun göreceli olarak kanda artması da jinekomastiye yol açabilir. Özellikle insan hayatının bazı evrelerinde bu durum daha belirgindir. Yeni doğan dönemi, ergenlik dönemi ve yaşlılık dönemlerinde bu hormonal değişimler görülür.

Yeni doğan bebeklerde anneden geçen östrojen hormonlarının etkisi ile erkek bebeğin göğüsleri normalden büyük olabilir bu durum fizyolojiktir, özel bir tedavi gerektirmez, genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden düzelir. Aynı şekilde ergenlik döneminde de

Erkeklik ve kadınlık hormonlarının dengesizliği nedeni ile geçici olarak jinekomasti meydana gelebilir. Bu dönemde görülen jinekomasti, genellikle ergenliğin bitimini takiben 6 -24 ay içerisinde kendiliğinden düzelir. Ancak ergenlik döneminde belirgin hale gelip bu dönem bitse dahi düzelmeyen jinekomasti olguları da vardır ve bunlar estetik cerrahi yöntemleri ile tedavi için adaydırlar.

Özellikle 50-69 yaş arasında jinekomasti görülme oranında bir yükselme gözlenir. Bu yaş grubunda görülen jinekomasti, kendi kendine tedavi edilemez. Bunun için cerrahi yöntemlere başvurmak gerekir.

Daha önce belirtildiği gibi jinekomasti olgularının büyük bir kısmında özel bir neden saptanmaz ancak daha küçük bir kısmında ise jinekomastiye yol açabilen birçok hastalık ilaç veya madde kullanımı gibi durumlar söz konusudur. Bu nedenle herhangi bir cerrahi tedavi öncesinde mutlaka aşağıda belirtilen olası nedenler bir Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Jinekomastiye yol açabilecek bir durum saptanmış ise cerrahi tedavi yerine öncelikle altta yatan bu durumun düzeltilmesi hedeflenmelidir.

https://saglikkanali.com/

Give a Comment