Yaz Aylarında Evinizi Serin Tutmak İçin 7 İpucu

Yaz mevsiminin aşırı sıcak günlerinde evde sıcaktan bunalıp, kendinizi kötü hissediyorsanız evinizi serin tutmanın çeşitli yöntemleri bulunuyor. Aşırı sıcaklardan etkilenmemek ve sağlığımızı koruyabilmek adına doğal yöntemlerle evinizi serin tutabilir, elektrikli iklimlendirme sistemleri kullanıyorsanız iç mekan ısısını kontrol ederek faturalardan da tasarruf edebilirsiniz. İklimlendirme ve havalandırma gibi çeşitli sistemler kullanmadan evinizi doğal sıcaklığa indirebilmek için yapabileceğini uygulamalar başlıca şunlardır.

 Evinizi Serin Tutmak İçin Öneriler
Evinizi Serin Tutmak İçin Öneriler

1- Evi Serin Tutmak İçin Perdeler 

Öncelikle evinizde bulunan bütün perdeleri yaz aylarına uygun renklerde ve kalınlıklarda seçmelisiniz. Açık renkler güneş ışınlarını yansıtacağından evinize sıcak hava girişi azalacaktır. Perdelerinizi, güneşin çok dik açılarla geldiği zaman dilimlerinde kapalı tutmalı ve güneşin evin içerisine girmesini önleyebilirsiniz. Oldukça basit görünen bu yöntem ile evinizin ısısını 2 ile 4 derece arasında aşağı çekebilirsiniz.

2- Mutfakta Yapmanız Gerekenler

Yaz aylarında evinizi serin tutmak için özellikle açık mutfağı olan evlerde, fırın ve ocak gibi ısı yayılımı daha fazla olan unsurların tamamı oturma alanlarından uzakta bir noktaya taşınmalıdır. Dekorasyon yapılırken özel olarak yerleşim planı yapılmalı ve eşya yerleşimleri yaz mevsiminin sıcaklığı düşünülerek yapılmalıdır. Açık mutfaklarda ocak ve fırın gibi ısı yayan cihazlardan uzakta yapılacak oturum alanı dekorasyonu ile ısı derecenizi 2 – 3 derece arasında aşağı çekebilirsiniz.

3- Cam Filmleri

Evinizin sıcaklığını düşürmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntemde cam filmleridir. Pencerelerinin dışına uygulayacağınız cam filmleri, aynı zamanda güneş kırıcı özelliğe sahiptir. Özellikle geniş pencerelere, cam duvarlara sahip olan evlerde yapacağınız cam filmi uygulaması ile evinize gelen ışınları yüzde 70 derecesinde kırabilirsiniz.

4- Odalar Arası Hava Sirkilasyonu

Yaz aylarında evinizi serin tutmak için evinizde hava akımı sağlayarak da sıcaklığı düşürebilirsiniz. Örnek olarak mutfak ile diğer odalardan birinin penceresini biraz açık bıraktığınızda hava sirkülasyon sağlayabilir, sürekli oluşacak hava sirkülasyonu ile içeride serin hava akımı oluşturabilirsiniz. Bu sayede evinizde hem sıcak hava birikmesini önleyebilir hem de sürekli serin hava akımı ile iç mekan ısısını düşürebilirsiniz. Bu yöntem ile evinizin ısı derecesi 2 ile 4 derece arasında düşecektir. Eğer hava sirkülasyonu sağlamak adına birkaç pencere açarsanız, evinizin içerisinde daha kuvvetli bir hava sirkülasyon olacağından ısı derecesi daha da aşağılara inecektir.

5- İzalasyon

Evinizi daha serin tutmak için iç mekanlarda elde etmiş olduğunuz serin havayı muhafaza etmeniz gerekiyor. Bunun için kapı ve pencere gibi açılıp kapanma özelliği olan alanlarda mutlaka izolasyonu kuvvetli bir şekilde yapmalısınız. Kapı altlarından, pencere pervazları ısı kaçışını önlemeli, yalıtım sağlamalısınız. Böylece evinizin içerisinde bulunan serin havayı muhafaza etmiş olacak, ısınan havanın içeri girmesini önleyerek evinizi serin tutabilirsiniz.

6- Elektronik Eşyaların Düzeni

Çalışırken ısı yayan ve ortamın ısısını yükselten elektrikli makineler, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi cihazlarınızı akşam hava serinledikten sonra veya gece çalıştırmalısınız. Çalışan cihazlar mutlaka ısı yağacağı için evinizin sıcaklığını artıracaktır. Bu nedenle evinizde ısı yayan cihazları gece çalıştırmanız daha avantajlı olacaktır.

7- Klimalar

Klima ve iklimlendirme sistemi gibi farklı sistemlerden birini evinizde kullanıyorsanız, öncelikle sistem bakımlarını düzenli olarak yapmalısınız. Bakımları düzenli olarak yapılan sistemler, sağlıklı çalışarak evinizin için gerekli serin havayı kolaylıkla sağlayarak evinizi daha uzun süre serin tutacaktır. Eğer evinizde klima veya başka bir sistem kullanıyorsanız filtrelerinizi düzenli olarak temizlemelisiniz. Temizlenmiş, filtreler, hava debisini yüzde 50 oranında azaltacaktır. Evinizi Serin Tutmak için önerilerimiz bu kadar. Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşça kalın…

Sağlık Kanalı Sitemizin YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Give a Comment