Son zamanlarda üzerinde çok daha fazla durulan ve hayati öneme sahip olan ilk yardım eğitimi ve ilk yardım eğitim sertifikası herkes tarafından merak ediliyor. Peki, bu konuda iş yerlerinin sorumlulukları nelerdir? Hangi iş yerleri ilk yardım eğitim sertifikası almak zorundadır?
Türkiye’de ilk yardım eğitimi kurallarını düzenleyen 6331 sayılı yasa konu hakkında detaylı bilgiler vermektedir. İş yerlerinde ilk yardım sertifikası konusuyla ilgili olarak İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının ifade ettiği üzere bazı iş yerlerinde belli sayıda çalışanın ilk yardım eğitimi sertifikasına sahip olması zorunluluktur. İşyerinde ilk yardım eğitimi almış olması gereken kişi sayısı ilk yardım yönetmeliğinde açık ve net bir şekilde belirtilmiştir.

İçindekiler →
İş Yerlerinde İlk Yardım Sertifikası Zorunlu mu?
Buna göre işveren;
- Tehlike sınıfı çok tehlikeli olarak belirlenen iş yerlerinde her 10 kişiden 1’i,
- Tehlike sınıfı orta derece olarak belirtilen işyerlerinde her 15 kişiden 1’i,
- Tehlike sınıfı düşük dereceli olarak belirtilen iş yerlerinde ise her 20 kişiden 1’i için ilk yardım eğitimi alması zorunluluğu getirilmiştir.
Söz konusu konularla ilgili iş ve işlemleri yürütmekle sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde görev yapan müfettişler, iş sağlığı ve güvenliği yasasına göre, İş yerlerinde ilk yardım sertifikası sahibi olan çalışanın olup olmadığını mutlaka kontrol eder.
Çok tehlikeli olarak sınıflandırılan bir iş yerinde işverene bağlı 30 çalışan varsa, işyerine bir iş kazası veya şikâyet nedeniyle gidilmesi durumunda, işveren her 10 kişiden 1’i olmak üzere toplam 3 kişiye ilk yardım talimatı vermek ve ayrıca söz konusu ilk yardım eğitimi vermek zorunda olduğunu bilmek durumundadır.
Genelde kuruluşlar denetimden sonra ilk yardım eğitimi almaya dahil olurlar ancak ilk yardım eğitim süresinin standart olduğunu ve 16 saat ile 2 gün arasında sürdüğünü unutmayın. Adaylar ancak eğitimin tamamlandığı haftanın bir sonraki hafta sonu sınava girebilirler. Birinci yardımcı adaylarının kimlik ve kimlik kartlarının il sağlık müdürlüğü tarafından onaylanmak üzere sınavı geçmeleri yaklaşık 2 hafta sürer. Bu nedenle, denetimde kurtarıcı sıkıntısı olduğu ortaya çıkarsa, işverenler ilk yardım sertifikalarını denetçilerin boşlukları doldurmaya yetkili oldukları süre içinde tamamlayamazlar ve işveren belirli bir belge sağlamadığı için para cezasına çarptırılabilir.
İlk Yardım Sertifikası Kaynak Linki: https://www.yeniumitek.com/ilk-yardim-sertifikasi/

Kimler İlk Yardım Eğitimi Alabilir?
İlk yardım sertifikanız varsa acil durumlarda hayat kurtarabilirsiniz. Birçok alanda zorunlu hale gelen ilk yardım eğitimini alabilmek için 18 yaşında olmanız gerekmektedir. İlk Yardım Yönetmeliğine göre en az lise mezunu olmayan 18 yaşından küçüklere ilk yardım eğitimi ve sertifikasının verilmesi mümkün değildir.
Adayın eğitimini tamamlaması ve yeterli puanı alması için eğitim sonrasında gireceği sınava girmesi gerekir. Sınavı geçenlere eğitim sonunda ilk yardım eğitimi sertifikası verilmektedir. Peki, işçinin işyerinde ilk yardım sertifikası alması gerekiyor mu? Bu konu en sık sorulan sorulardan biridir. Günümüzde birçok kurum personeli için bu tür bir eğitime ihtiyaç duymaktadır.
İlk Yardım Sertifikası Ne İçin Alınır?
İş yerlerinde, evlerde, sokakta, toplu taşıma araçlarında, doğal afet zamanlarında örneğin el ve deprem gibi durumlarda pek çok kişinin acil müdahaleye ihtiyacı doğabilir. Böyle durumlarda eğer ki sertifikanız vara ilk müdahaleci siz olabilirsiniz. Bu konularla ilgili olarak, İş yerlerinde ilk yardım sertifikası olanlar, ihtiyacı olanlara yardım etmenin ve belki de hayat kurtarmanın haklı gururunu mutlaka yaşayacaksınız.
Bu bağlamda son zamanlarda çok önemli olan ilk yardım eğitiminin tamamlanması herkes için önemli bir konu haline geldi. Bilgisiz ve yetkisiz olan kişilerin yardıma muhtaç olanlara yaptıkları yanlış müdahaleler, kişinin omurgasında, boyun ve kafatasında, eklemlerinde çok daha ciddi sorunlar meydana gelmesine sebep olabilirler.
İlk Yardım Eğitimi Sertifikasının Faydaları
Ailemizde ve çevremizde meydana gelen kazalara doğru ve zamanında müdahale edebilmek için öncelikle ilk yardım sertifikasına ihtiyacımız vardır. İlk yardım kurallarına göre; Kanun, işyerinde belirli sayıda ilk yardım sertifikasına sahip işçi çalıştırılmasını şart koşuyor. İlk yardım belgemiz varsa, iş güvenliği nedeniyle işyerinde bulunması gereken ilk yardım görevlilerinin sayısını işverene bildirmesi konusunda yardımcı olursunuz.
İşe alım kriterleri arasında CV si olan adaylar tercih edilmiştir. İşverenler sertifikalı ilk yardımcıları işe aldıklarında, eğitim maliyetlerinden ve zamandan tasarruf sağlarlar. Ambulans şoförlüğü yapanlar, ana sınıfı öğretmenleri, ilkokul öğretmenleri ve spor eğitmenliği gibi bazı mesleklerde çalışanlar için, iş sağlığı ve güvenliği yasasına bakılmaksızın ilk yardım sertifikası zorunludur.
İlk Yardım Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır?
Siz de ilkyardım eğitimi sertifikasını almayı ve bu konuda başarılı olmayı istiyorsanız öncelikle araştıracağınız konu, ilk yardım eğitim sertifikası nereden ve nasıl alınır olacaktır. Merak edenler için detaylı bilgi vereceğiz. Bu sertifikayı almak için önce açılacak olan kursu tamamlamanız gerekir. İlk yardım eğitimi ancak ve ancak Sağlık Bakanlığı’nın yetki verdiği ve belli şartları taşıyan kurumlar aracılığı ile alınabilir. Bu tesisler dışında düzenlenen belgeler resmi olarak geçerli sayılmazlar.
Çünkü İlk Yardım Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre ilk yardım kursu açılması ve onay süreci Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda yürütülmektedir. İlk yardım sertifikası veren kurum sayısı son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Bu ilk yardım eğitim kurslarında uygulamalı ve teorik dersler verilmekte olup, daha çok uygulamalı eğitime ağırlık verilmektedir.
İlk yardım sertifikası almak için ilk yardım eğitim merkezine başvurmanız gerekir. Adı geçen tesis Sağlık Bakanlığı tarafından mutlaka resmi olarak tanınmalıdır. İlk yardım kursu alacak olan bir kişinin en az lise diplomasına sahip olması ve 18 yaşını doldurmuş olması şartları aranır. Bu kriterleri sağlayanlar ilk yardım kursuna başvurabilirler. İlk yardım kursu almak için kurum tarafından belirlenen kurs ücretlerini ödemeniz gerekmektedir.
Kurs fiyatı her kurum tarafından farklı özelliklere göre belirlenebilir yani her kurumdaki çalışma programı ve kurs ücretleri farklı olabilir. Kurs kaydından sonra katılımcının, 16 saatlik bir eğitim kursunu tamamlaması gerekir. Eğitimi tamamladıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen gün sınava girmek zorundadır.
İlk yardım eğitimi sonrasında düzenlenen sınavlarda teorik ve pratik olmak üzere iki aşama bulunmaktadır. Teori testini geçen bir katılımcı pratik teste hak kazanır. Bu testlerde 100 üzerinden en az 85 puan alan ilk yardım sertifikası alıyor. Sizde bu konuda eğitim almak istiyorsanız, kursumuzdan bilgi ve destek alabilirsiniz.