Lenf bezi hastalığı nedir?

Lenf bezi hastalıkları günümüzde artış göstermiş ve tedavi olarak tıp dünyasının gelişmekte olduğu bir hastalıktır.
Lenf bezleri damarlar üzerinde yer edinmiş korteks ve medulla olarak ikiye ayrılmış cisimlerdir.

Lenf bezlerinde savunma mekanizmasından dolayı şişlikler oluşmaktadır. Vücut savunması iyi ise lenf bezleri şişlik olarak kendisini gösterir. Ancak ciddi bir hastalık belirtisi de olabilir. Kulak altında ve boynun iki yanında şişlik oluşması enfeksiyon habercisi olabilir.

Lenf bezi kanseri yani diğer bir ismi ile lenfoma’nın iki türü vardır. Çok ender görülen türünde tedavi yöntemi olarak erken teşhis önemli bir yere sahiptir. Tedavi bu sayede çok ciddi bir yol alınarak hızlı bir iyileşme süreci ile başarılı olunmaktadır. Lenfoma karaciğer, dalak, önemli kan damarları ve bağırsak etrafında gelişim göstermektedir.

[irp]

Lenf kanserine neden olan etken yıllar öncesinde tıp dünyasında lnef bezi kanser virüsü kökenli olduğu savunulmuştur. Fakat günümüz teknolojisi ve tıpdaki gelişmeler ile bu görüş değişmiş ancak görüşün yerini alabilecek bir görüş öne sürülememiştir.

Lenf bezi kanseri belirtilerinden bahsetmek gerekirse hastalık ilk başlarında sinsi bir şekilde ilerlemektedir. İlerleyen zamanlarda hastalığın ilerleyen safhalarında vücutta yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük, iştahsızlık ve zayıflama gibi belirtiler baş göstermektedir.

Hasta küçük bir ihtimal ile lenf bezlerinde bir değişiklik olduğunu hissedebilir. Lenf hastalıklarından birisi olan hodgikin türünde ilk zamanlarda tek bir alanda bulunan lenf bezleri hedef alınmaktadır.

Ancak ilerleyen zamanlarda dalak ve karaciğer de kanserden etkilenmektedir. Lenf bezleri ağrı yapmaz ancak yapısal olarak çok fazla serttirler. Deri yüzeyine yakın olmayabilir. Lenf bezi kanserinin en önemli belirtilerinden birisi uzun süreli seyreden daha sonra normalleşen yüksek ateştir.

[irp]

Lenf bezleri genelde kaşıntı ve boyun ağrıları yapmaktadır. Hastalığın ilerleyen zamanlarında kansızlık gibi ciddi bir durum görünmektedir.

Lenf bezi kanserinde tedavi olarak hastalığın başlarda fark edilmesi çok önemlidir. Hastalık ne kadar sürede ve nerelere yayılmışsa bulunması gerekir. Deriye yakın lenf bezlerinde dalak ve karaciğere bakılmalıdır.
Bazı karın ve göğüs ameliyatı ile lenf bezleri alınmaktadır. Hastalık Lenfanjinografi adı verilen röntgen yöntemi ile kesin tanı konulmaktadır. Hastalığın başlangıç evresinde ışın tedavisi uygulanmaktadır. İleri dönemde ışın tedavisi ile kan kanserinde verilen ilaçlar kullanılmaktadır.

Akciğer kanseri

Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.

Sağlık Kanalı

Give a Comment