Sabah Yorgun Kalkmanıza Yol Açan 5 Neden

Bütün gece uyuduğunuz halde neden yorgun kalktığınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımızda erken yatmanıza rağmen sabahları yorgun kalkmaya sebep olabilecek 5 yaşam alışkanlığı hakkında bilgi veriyoruz.

1-Gece Yatmadan Tatlı Ya da Baharatlı Ürünler Tüketiyorsunuz

Tatlı yemekte ısrarlıysanız, bunu hiç değilse uykuya yatmadan önce yapmamanızda yarar var. Uykuya yakın saatlerde tatlı tüketmek sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Journal of Clinical Sleep Medicine’de yayınlanan bir çalışmada belirtildiğine göre, yatmadan önce şeker ve doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmenin uykunuz üzerine etkileri şunlardır:

  1.  Uykunun daha fazla bölünmesi
  2. Daha hafifi bir uyku
  3. Daha az onarıcı uyku

Aynı etki yatmadan kısa süre önce baharatlı yiyecekler tüketmeniz halinde de yaşanıyor. Baharatlı yiyecekler tükettikten sonra yatarsanız, yukarıda belirtilen olumsuzlukların üzerine bir de asit reflüsü yaşayabilirsiniz.

Yine aynı yayında, yatma vaktinize yakın saatlerde yemek yemenin doğru olmadığı da belirtiliyor. Uykuya yakın saatlerde bir şeyler atıştırıp yatmak, sizin gece boyunca periyodik olarak uyanmanıza sebep olabilecek, asit döngüsüne yol açabilir. Gece boyunca sürekli uyanmak, ertesi gün verimli çalışabilmeniz için gereken derin ve onarıcı uykuyu almanıza engeller.

Konu üzerinde çalışan bilim insanları sabahları yorgun kalkmayı engellemek için yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakmanızı öğütlüyor.

Uyku Düzeni

2- Gece 2 Kadehten Fazla Şarap İçiyorsunuz

Yatmadan önce 1-2 kadeh şarap içmenin yararı olduğu bilinen bir gerçektir. Fakat bu kadehlerin sayısı 2 ‘yi geçtiği takdirde, kaliteli bir uyku uyumayabilirsiniz. Uyumadan önce alkol almak, uykuya dalmanızı kolaylaştırsa da alkol kaliteli bir uyku uyumanızı engelleyebilir. Akşam yemeğinde 2 kadehten fazla şarap tüketmemeye özen gösterin.

3-Gece Yatmadan Sıcak Duş/ Banyo Alıyorsunuz

Yorgun bir günün akşamında sıcak bir banyo almak, sizi rahatlatıyor gibi görünebilir. Ama yapılan araştırmalar gece yatmadan önce vücudun iç sıcaklığını birkaç derece azaltarak, kendimizi sakin ve uykulu hissetmemizi sağladığını belirtiyor. Yatmadan sıcak bir duş alıp vücut ısınızı yükseltmek, kendinizi tamamen dinç ve uyanık hissetmenize yol açabilir. Bu nedenle, sıcak banyo keyfini akşamın daha erken saatlerinde denemenizde yarar var.

4-Uyumadan Önce Telefonunuz İle Vakit Geçiriyorsunuz

Sabah Yorgun Kalkma hususunda bir diğer önemli etken de telefondur. Hemen hemen herkes yatmadan önce telefonuna bakıyor ama çok kişinin bunu yapıyor olması bu uygulamanın sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Telefondan gelen mavi ışık, beyni halen sabah olduğu konusunda kandırabiliyor. Bunun sonucunda da uykumuzun gelmesini kontrol eden sirkadyen ritmimiz bozulabilir.

Elektronik cihazlar yüksek oranda mavi ışık yayıyor. Günün ilerleyen saatlerinde özellikle de yatma saatlerinde TV, cep telefonu, e-okuyucu ya da tabletlere bakmak otomatik olarak beynin saatleri daha ileride düşünmesine yol açar. Böylece gecenin ilerleyen saatlerinde daha çok yoruluruz.

Özetle yatmadan 1-2 saat önce, telefonunuz gibi elektronik cihazlarla vedalaşmanız sağlıklı bir uyku için önemlidir.

5-Hafta Sonları Uyuyorsunuz

Hafta sonları geç kalkmak bütün programınızı mahvedebilir. Hafta sonu tatilinde de olsanız her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaya çalışın. Hafta sonu öğleye kadar uyumak, haftanın yorgunluğunu atmanıza yardım etmez. Uyku bankadaki hesapta biriktirebileceğimiz bir şey değil. Bu nedenle borcunuzu sonradan ödeme şansınız da yoktur. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku düzen için metabolik ritminizi hafta sonunda da bozmamaya çalışın.

Sabahları yorgun kalkmak istemiyorsanız bu yazıdaki tavsiyelerimizi göz önünde bulundurun. Yine de sebepsiz yere sabahları yorgun hissederek kalkıyorsanız, bu durumu çok ihmal etmeden bir doktora danışmanızda yarar vardır.

Sabah Yorgun Kalkmanıza Neden olan etkenleri okudunuz. Yazımızı beğendiyseniz Genital Bölge Sivilce Kremi yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.

2 Comments

  1. Evissa
    3 Mart 2021
  2. majortotositetop
    19 Ağustos 2022

Give a Comment