İnsanoğlu, günlük yaşamın koşuşturmasına kapılıp giderken; hayatında bazı şeyleri hep ötelemiş ve onlara gereken zamanı ya da değeri vermemiştir. Bunların başında sağlığımız gelmektedir.
Sağlığımızın kıymetini maalesef başımıza önemli bir hastalık gelince anlıyoruz. Kendimizce hastalıkları bile bir önem sırasına koyuyoruz ve bu önem sırası maalesef Modern Tıpla bağdaşmıyor.
Söz gelimi Kanser önemli bir hastalık olarak algılanırken, Grip genelde basit bir hastalık olarak algılanma ve insanlar tarafında dikkate dahi alınmamaktadır. Oysaki nice grip Türleri vardır ki kanserden bile daha ölümcül sonuçlara neden olmaktadır.
Uçuk hastalığı da önemsiz gördüğümüz hastalıklar listesinin baş sıralarında kendine yer bulmaktadır. O halde Uçuk hastalığına sebep olan Uçuk virüsü nedir? Gelin şimdi bu Uçuk Virüsü ’nü tanıyalım:
Tıp literatürüne Latince Herpes Simpleks adıyla geçmiş, halk arasında uçuk olarak bilinen bu hastalığa Herpes Simpleks Virüsü neden olmaktadır. Bu virüsün en yaygın 3 türü bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla şunladır:
• Herpes simplex virus 1 (HSV-1)
• Herpes simplex virus 2 (HSV-2)
• Herpes simplex virus 3 (HSV-3)
Hsv-1 ve Hsv2 virüsleri Sıradan Uçuk ve Genital Uçuk dediğimiz hastalıklara neden olurken; Hsv-3 genellikle yaşlılarda görülen Zona hastalığına neden olur. Hsv-3 virüsünün, ‘‘Zona Virüsü, Varisella-Zoster Virüsü, Su Çiçeği Virüsü’’ gibi pek çok adlandırılması bulunmaktadır. Şimdi bu virüslerin neden olduğu hastalıkları tek tek ele alalım:
[irp]
SIRADAN UÇUK
Hsv-1 Virüsü’nün neden olduğu bu hastalıkta Sıradan Uçuk genellikle yüz bölgesinde; ağız, burun delikleri, Dudak ve çevresinde önce kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkar. Daha sonra içi sıvı dolu kabarıklıklar şeklinde görülür.
Kabarıkların oluşmasında önce Uçuğun çıkacağı bölgede yanma, sızlama ve gerilme gibi belirtiler meydana gelir. Kabartılar oluştuktan sonra 3-5 gün içerisinde kabartılar kabuk bağlar ve kendiliğinden patlayarak iz bırakmadan dökülürler.
Sıradan uçuğun nedenleri arasında: Vücut bağışıklık direncinin düşmesi, A vitamini alımının fazlalığı, Stres, Grip hastalığı, Uçuk virüsüne temas(öpüşme) gösterilmektedir. Tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.