Bu yazımızda saç dökülmesi nedenlerinden bahsedeceğiz. Oldukça hassas bir sisteme sahip olan saçlar çeşitli nedenlerle zayıflayabilir ve aşırı saç dökülmeleri başlayabilir. Herhangi bir sebepten dökülen saçlar kısa süre içerisinde hiçbir müdahale olmadan kendini onararak yeniden çıkabilir. Bazı durumlarda ise bakım yapılması ve saçın dökülmesine sebep olan hasarları onarmak gerekebilir. Bu bakımların ardından saçlar yeniden çıkmaya başlar ama öncelikle saçların hangi sebepten döküldüğünü anlamak gerekir.
İçindekiler →
Saç Dökülmesi Nedenleri Genetik Faktörler
Saçların dökülmesinde genetik faktörler önemli bir rol oynamaktadır. Eğer ailenizde sizden önce saç dökülmesi problemini yoğun olarak yaşayan bir aile üyesi varsa sizin de bu problemi yaşamanız muhtemeldir. Kadınlarda kadın tipi saç dökülmesi yaşanırken erkeklerde erkek tipi saç dökülmesine rastlanır. Bazı istisnai durumlarda kadınlarda da erkek tipi saç dökülmesi rastlanabilir ve bu da erken yaşta alına yakın bölgelerin saçsız kalmasına sebep olabilir.
Belirli bir yaştan sonra saç kökleri gelişmeyi durdurur ve saçlar çıkmamaya başlar. Saç kökleri işlevsizleştikçe saç derisi zayıflamaya başlar. Bu da kısa süre içerisinde saç derisinin saçsız kalmasına yol açar.
Kozmetik Nedenler
Özellikle kadınlarda saç değişiklikleri düzenli yapılan ve hatta bazı zamanlar fazlasıyla yapılan bir uygulamadır. Bazı zamanlar bu uygulamaların sıklaşması saçın derisine ve köklerine zarar vererek önce uzamasına daha sonra da çıkmasına engel olabilir. Özellikle perma ve fön gibi ısıl işlemler gerektiren müdahaleler saçlara yoğun şekilde zarar verebilmektedir. Kozmetik nedenli dökülmelerin önüne geçebilmek için saçları mutlaka dinlendirerek bu işlemlerin yapılması daha doğru olacaktır.
Stres Nedeniyle Dökülme
Saçlar duygusal geçişlerden oldukça çabuk etkilenebilir. Duygusal olarak zor zamanlardan geçtiğiniz ve stres seviyenizin yükseldiği zamanlarda saçlarınız bundan etkilenerek zayıflayabilir. Bu zayıflama saçın yapısında olduğu gibi bazen de kendini dökülerek gösterebilir. Telleri incelerek kopma yaşanabilir ve ardında da saç dökülmeleri başlayabilir.
Hormonal Dengesizlik Nedenli Dökülme
Vücudumuzda hormonların dengesi pek çok şeyi etkileyebilmektedir. Fazla ya da az olması diğer organlara yansıyabileceği gibi saçlar üzerinden de etkisini gösterebilir. Kadınlarda özellikle üreme sistemlerine dair yaşanan rahatsızlıklar saç derisini zayıflatır ve saç dökülmesi nedenleri arasında yer alır.
Enfeksiyon Nedenli Dökülme
Tıpkı diğer bölgeler gibi saç derisi de enfeksiyon kaparak iltihap toplayabilir. Böyle bir durumda saç derisinin bir kısmında kelleşme görülebilir. Bazı zamanlar o kısımda siyah nokta benzeri kökler çıkması saç derisinin hastalığının belirtisi olarak görülür. Enfeksiyon için gerekli bazı ilaçlar kullanıldıktan sonra ve saça gerekli bakımlar yapıldıktan sonra saçlar yeniden çıkmaya başlayacaktır.
Hastalık ve İlaç Kullanımı Nedenli Dökülme
Deriyi etkileyen bazı hastalıklar saç derisini olumsuz etkileyerek saçların zayıflamasına ve dökülmesine yol açabilir. Sedef hastalığı cilt hastalığı olduğu için saç derisinde kabuklanma ve dökülme yapabilir. Gerekli ilaçlar kullanılıp deri hasatlığı giderildikten sonra saçlar tekrar çıkmaya başlar ve gerekli tedavilerden sonra uzamaya da başlar. Bazı ilaç tedavileri de devam ettiği süreçte saç dökülmesine yol açabilir ancak tedavi sonlandığında saçlar eski gücüne kavuşur.
Aynı zamanda kanser hastalığı ile mücadele eden kişilerin aldıkları kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler saçların bir anda yoğun şekilde dökülmesine yol açabilir. Aşırı saç dökülmesi nedenlerine baktığımızda, saç dökülmesi kanser belirtisi sayılmaz, dökülme tedaviden kaynaklanır. Tedaviniz bittikten sonra saç derisi hızlı şekilde iyileşmeye başlamakta ve dermatologların ilaç tavsiyeleriyle kısa sürede eski haline kavuşabilmektedir.
Vitamin Eksikliği Nedenli Dökülme
Vücutta bazı vitaminlerin eksik olması çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. B12 ya da D vitamini eksikliği saç dökülmesine yol açabilir. Saç derisini de besleyen bu vitaminler eksik olduğunda saçın zayıflamasına ve dökülmesine yol açar. Gerekli vitamin takviyeleri alındığında saçlar toparlanacak ve yeniden güçlenmeye başlayacaktır. Vitamin kullanımları yeterince uzun süre yapılırsa saçlar kısa sürede toparlanacak ve uzamaya başlayacaktır.
İlginizi çekebilir: Erkekler İçin Saç Bakımı
Sağlık Kanalı Facebook sayfasından da bizi takip edebilirsiniz.