Metabolizma nedir? Metabolizma, vücudun solunum ve sindirim gibi temel işlevlerini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjinin, yiyecek ve içeceklerdeki besin moleküllerinin parçalanmasıyla enerjiye dönüştürüldüğü kimyasal süreçtir.
Metabolizma iki ana bölümden oluşur:
- Anabolizma (oluşturma)
- Katabolizma (yıkım).
İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarından biri de fizyolojik ihtiyaçlardır. Ve fizyolojik ihtiyaçların en önemlisi yemek yemektir. Bu ihtiyacın giderimi için vücudumuz bir mekanizma tarafından sürekli bir hareket halinde tutulur.
Bu hareket basit yapılı molekülleri kompleks hale getirmek olabileceği gibi kompleks yapılı molekülleri hücrelerin kullanacağı hale getirmek şeklinde de olabilir. Bunlardan birincisine anabolizma, ikincisine katabolizma adı verilir.
Hücreler görevlerini yerine getirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç alınan besinden doğrudan sağlanamaz. Vücuda alınan besin metabolizma tarafından yıkıma uğratılarak (katabolizma) açığa çıkan enerji, kullanması için hücreye aktarılır.
Vücuda alınan organik besinler, vücudun onarımı ve büyümesi için de kullanılma ihtiyacı duyarlar. Bu kez de basit yapılı moleküller bir araya getirilerek vücudun kompleks besin ihtiyacı karşılanır anabolizma). Buradan hareketle metabolizmayı vücudun yaşamsal fonksiyonlarının devamı için gerçekleştirilen tüm kimyasal reaksiyonların tamamı olarak tanımlayabiliriz.
Vücuda alınan her tür besin, metabolizmanın doğru ve eksiksiz çalışması için yeterli değildir. Hatta yanlış beslenmenin metabolizma düzenini bozduğu ve saydığımız görevleri yerine getirmek noktasında kendisini aciz bıraktığı söylenebilir. Beslenme ve metabolizma vücudun temel ihtiyaçları için birlikte çalışması gereken iki takım arkadaşı gibidir. Bu arkadaşlardan birinin yanlışı diğerini de etkileyecektir.
İçindekiler →
Metabolizma vücut bileşenleri
Metabolizma vücut bileşenlerinden etkilenir. Bu etkiyi açığa çıkaran ise aldığımız yiyecek ve içeceklerin besin değerleridir. Metabolizmanın vücudun temel ihtiyaçlarını görmesi bu ihtiyacı giderecek organik bileşiklerin besinler yoluyla alımına bağlıdır. Dolayısıyla beslenmenin metabolizma çalışımına olan katkısı unutulmamalı ve besin değeri yüksek, vücudun ihtiyacı olan bileşenleri içeren besinler tüketilmelidir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu ve Metabolik faaliyetlerin böylece eksiksiz bir şekilde yürümesini sağlayacak altı besin çeşididir vardır. Bunlar: karbonhidrat, protein, yağ, enzim, mineral ve liflerdir. Yağlar ve içerisinde et bulunmayan yiyecekler karbonhidrat ihtiyacımızı karşılarken; süt ve süt ürünleri, et, balık ve sebzelerden protein ihtiyacımızı karşılarız.
Enzim ve mineraller birçok yiyecekte bulunmakla birlikte besinlerin farklı enzim ve vitamin değerleri bulunmaktadır. Bu sebeple yiyeceklerin besin değerleri göz önünde bulundurularak vücudun ihtiyacı olan enzim ve mineraller alınmaya çalışılmalıdır. Lifli yiyecekler ise lif ihtiyacımızı karşılayan önemli besin maddelerindendir.
Kısaca açıklanan bu ihtiyaçların giderimi ve bahsi geçen besinlerin alım zorunluluğu, vücudun temel ihtiyaçlarını düzenleyen metabolizma, görevini eksiksiz yerine getirmek için bunlara ihtiyaç duyduğundandır. Bu sebeple metabolizmanın beslenme olmadan dahası doğru beslenme yolu izlenmeden işlevlerini yerine getirmesi mümkün olmayacağından beslenme ve metabolizma ilişkisi göz ardı edilmemelidir.
Metabolizma beslenme ve diyet arasındaki bağlantı
Metabolizmayı hızlandırarak, dinlenme esnasında ya da normal aktivite esnasında yakmış olduğunuz kalori miktarını artırabilirsiniz. Bu sayede kilo kaybetmeye Başlarsınız. Dinlenme metabolizma hızı aynı anda kilo verme sürecinizde çok önemli bir rol üstlenir. Nihayetinde egzersiz ile birlikte diyet, kilo verme sürecinizi hızlandırır.
Kilo alma sebepleri ve çözümleri
Zayıflamak için yapılan hatalar
Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.