İnsanların fazla kilolarından kurtulmak için son yıllarda tercih etmeye başladığı yöntemlerin başında Dukan diyeti geliyor. Kilo vermeye olan ihtiyaç, her gün yeni bir zayıflama yönteminin doğmasına sebep oladursun, insanların bilinçsiz bir şekilde zayıflama yöntemlerine olan hızlı bir şekilde artan talepleri, ortaya çıkan diyet şekillerinin ne kadar sağlıklı olduğu hususu üzerinde yeteri kadar durulmasını da engeller nitelikte.
Şimdilerde ise Dukan diyeti, gündemin büyük bir bölümünü meşgul etmekte… Özellikle hamilelikte alınan kiloları vermek isteyen bayanların ve et ürünleri ile araları iyi olan kişilerin son derece büyük rağbet gösterdiği Dukan diyeti, Fransa’dan başlayan bir akım sonrasında 18’den fazla ülkede farklı dillere çevrilerek piyasaya sürülen Dukan Diyeti Kitabı sayesinde iyiden iyiye popüler bir hal aldı. Dukan Diyeti’nin kazanmış olduğu bu popülarite sonrasında sağlık dünyası da ikiye bölündü; “Dukan diyetinin zararları vardır” diyenler ve “Dukan diyetinin zararları yoktur” diyenler şeklinde.
Peki zararları tartışılan, sağlıklı kilo vermeyi sağlamıyor iddialarına muhatap olan, ilerleyen dönemlerde başta pek çok cilt problemi olmak üzere kalp krizi, böbrek rahatsızlıkları ve daha pek çok hastalığa sebep olduğu iddiaları konuşulan Dukan diyeti nedir?
Hazırlık, kilo verme, verilen kiloları koruma ve sürdürme şeklinde ifade edilebilecek 4 farklı aşamadan oluşa bu diyet aslında protein sevenler için aslında son derece cazip görünüyor. Yıllardır etlerden uzak durulması gereken diyetlerle içli dışlı olmuş bir toplum olarak insanımızın ete duyduğu hasret yadsınamaz. Hal böyle olunca Dukan diyeti de Türk insanı için son derece cazip gelmektedir. “Hem etimi yerim, hem kilomu veririm” düşüncesiyle diyete başlayan binlerce insan var.
[irp]
Diyetin 1. aşaması 1 ile 10 arasında sürerken yaklaşık olarak 10 – 12 kilo vermek isteyen bir kişinin, bu periyodu 7 günde tutması yeterli olmaktadır. Kalori sınırlamasının olmadığı bu evrede, yalnızca yağsız protein kaynaklı besin tüketimine izin var ve karbonhidrat ise alınabilecek besinlerin içinde neredeyse hiç bulunmuyor. Listede ayrıca yağsız süt ürünleri ve yulaf kepeği de yer almakta. Dukan diyetinin zararları yoktur diyen kişiler ise her gün 1.5 yemek kaşığı yulaf kepeğinin lif sistemini temizleyip tokluk hissi sağladığını ortak görüş olarak beyan ediyor.
Dukan Diyeti’nin ikinci aşamasında listeye nişastasız sebzeler ekleniyor ve 3. aşamada da karbonhidratlı besinler listeye giriyor. Son aşama ise ilk üç aşamanın alışkanlık haline getirilmesi üzerine tesis edilmiş.
Şimdi gelelim Dukan diyetinin zararları konusundaki fikirlere… “Yüksek proteinli beslenme ile Fransız kadınları gibi formda kalmak mümkün” diyen Dr. Pierre Dukan’ı bu konuda insanları yanlış bilgilendirmekle suçlayanlar aşağıdaki nedenleri ileri sürüyor:
• Dukan diyeti, Fransız kadınlarının beslenme şekillerini yansıtmıyor. “Fransızların beslenme şekli olan kruvasan, şarap ve meyveleri içermeyen bir diyet olan Dukan, insanları yanlış bilgilendiriyor” diyen otoriteler, bu diyetin böbrekleri zayıflattığını ifade ederek, Dukan diyetinin zararlarını sıralamaya devam ediyor.
• Sağlıklı kilo vermek için tüm besin kaynaklarından minimal oranda dahi olsa yararlanılması kanısının diyet dünyasında kendine sağlam bir yer edinmiş olmasını da gerekçe gösteren “Dukan diyetinin zararları vardır” düşüncesinin savunucuları, diyette yüksek protein alımının teşvik edildiğini ve neredeyse hiç karbonhidrat alınmadığını da belirterek, bu diyetin ilerleyen dönemlerde sağlık problemlerine yol açacağını ifade ediyor.
• “Dukan diyeti, yağ içermediği için kilo vermeyi sağlıyor. Yani yağsız uygulanan tüm diyetlerde olduğu gibi Dukan diyeti ile de kilo vermek sıra dışı bir olay değil” diyen ve Dukan diyetinin zararları olduğunu savunan otoriteler, ileride ortaya çıkması muhtemel pek çok sağlık problemini ise; Dukan diyeti ile kilo veren kadınlarda sıkça görülen cilt hastalıkları ve kalp krizi gibi sorunları örnek göstererek açıklıyor.
Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.