Diyabet Neden Olur?

Diyabet Tanımı: Diyabet, vücudumuzdaki pankreas adlı salgı bezinin yeterli oranda insülin hormonunu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkin olarak kullanılamamasından dolayı meydana çıkan ve ömür boyu süren bir hastalıktır.

Diyabet hastalığı şeker hastalığı olarak da adlandırılır. Çağın hastalıkları arasında en ön sıralarda yer alan diyabet, ölümcül pek çok hastalığın oluşumunda ilk sırada yer almaktadır. Birçok farklı çeşidi bulunan diyabet hastalığının çok sık görülen ve genellikle otuz beş kırk yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan türü ” tip 2 diyabet ” tir. Bu tür diyabette tedaviye tam olarak uyulması çok önemlidir. Uluslararası Diyabet Federasyonu‘nun elde ettiği istatistiki verilere göre her on bir yetişkinden biri diyabet hastalığına yakalanmıştır.

Bir kişinin diyabetli olup olmadığı açlık kan şekeri ölçümü yapılarak saptanır. Diyabette tam bir iyileşme yoktur. Eğer hekim veya diyetisyen ekibinden iyi bir destek alınır, verilen tedaviye ve önerilere uyulursa diyabeti olmayan insanlar gibi aktif ve sağlıklı bir hayat sürdürülebilir. Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir.

Diyabetin Kontrolü

İyi bir diyabet kontrolü, kan şekeri seviyesini mümkün olduğunca normale en yakın tutmaktır. Bu durumun sağlanması ise şu şekillerde sağlanabilir:

Sağlıklı Beslenme: Yenilen besinlerden özellikle karbonhidrat içerenlerin vücudun ihtiyacından fazla olarak tüketilmesi kan şekerini yükseltir. Kan şekerinin kontrolünün sağlanmasında diyabetli olan kişiye özgü beslenme hazırlanması önemlidir.

Egzersiz: Hareket, vücudun glikozu etkin bir şekilde kullanmasını ve kan şekeri kontrolünü sağlar. Ayrıca kilolu kişilerin de kilo kaybetmesine yardımcı olur.

İlaç/ İnsülin: İnsülin, kana geçen şekerin vücudun harcamasını sağlayan ve kan şekeri yükselmelerini önleyen bir hormondur. İnsülin, bağımlılık ya da alışkanlık yapacak bir madde değildir. İnsülin yaşam için çok önemlidir. Vücut insülin yapmıyor ise dışarıdan enjeksiyon yoluyla vücuttaki eksikliği yerine koymak gerekir.

Bu saydıklarımızın hepsi arasında bir denge olmalıdır. Bu dengenin olması için ise diyabetli birey mutlaka diyabet ve tedavisi konusunda eğitim almalıdır. Diyabet sağlık açısından oldukça önemlidir. Diyabet, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmak üzere iki şekildedir.

Tip 1 Diyabet

Tip 1 diyabetin ortaya çıkma riski yüksek olanlar anne baba kardeş gibi birinci derecede akrabalarında tip 1 diyabet olanlar, gebelik sırasında diyabet ortaya çıkan kadınlar. Tip 1 diyabetin tedavisinde en önemli olan şey insülin enjeksiyonudur. Tedavinin diğer temel esasları ise sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve eğitimdir. Tip 2 diyabetin ortaya çıkma riski yüksek olanlar ise ailede diyabet hastalığı olanlar, aşırı kilolular, 4. kg’ dan fazla ağır bebek doğuranlar, stres altında yaşayan kişiler.

Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabetlilerin de ilk olarak uymaları gereken esaslar yine beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yaşam şeklinin değiştirilmesi ve egzersiz programlarına uyulmasıdır.

Diyabet Belirtileri

Belli başlı diyabet belirtileri şunlardır:

  • Çok fazla susama ve sıvı alımındaki belirgin artış
  • Çok ve sık olarak idrara çıkma
  • İştah artışı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Sık olarak ve aşırı bir şekilde acıkma
  • İstem dışı kilo kaybı
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda halsizlik veya uyuşma ve karıncalanma
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı olması
  • Ağızda oluşan aseton benzeri koku

Kan değerlerinin anlamları: saglikkanali.com/kan-degerlerinin-anlamlari/

Gözenek sıkıştırıcı maskeler: saglikkanali.com/gozenek-sikistirici-maskeler/

Bir Türlü Kilo Veremeyenlerin Mutlaka Yaptığı 7 Hata

Bizi Facebook tan takip edebilirsiniz.

Sağlık Kanalı

One Response

  1. Evissa
    27 Şubat 2021

Give a Comment